*Nettavisen* Økonomi.

Svakt på Wall Street

Foto: Fotograf:Henny Ray Abrams (AP)

Nå kommer tvilen snikende om aksjene fortjener oppturen.

16.10.09 17:51

Resultatsesongen har fått mye av æren for at det har vært en bred oppgang på børsene rundt om i verden denne uken, men må ta noe av skylden for at det går mot en svak børsstart i USA.

NA24 - din næringslivsavis

Dow Jones indeksen faller 1,03 prosent til 9.958,88 poeng. Den brede S&P 500 får et større fall med en nedgang på 1,20 prosent til 1.083,38 poeng. På Nasdaq er det også nedgang som gjelder og Composite-indeksen daler ned 1,25 prosent til 2.146,18 poeng.

Flere av tungvekterne har det siste døgnet presentert sine tall etter tredje kvartal, og tallene har fått en blandet mottagelse. På makrofronten har det kommet flere skuffelser. Blant annet har forbrukertilliten falt til 69,4 poeng. Sentimentmålingen fra Universitet i Michigan er foreløpig for oktober og har vist en blandet utvikling de siste månedene. I forkant ventet økonomene en oppgang til 73,5 poeng og det er hovedsakelig forventningene som trekker ned.

Les mer: Skuffende fall i tilliten

At industriproduksjonen ble bedre enn forventet klarer ikke å demme opp for reaksjonene i markedene. Tall fra den amerikanske sentralbanken Federal Reserve viser at industriproduksjonen steg med 0,7 prosent. Markedet hadde forventet en økning på 0,2 prosent. I tillegg øker kapasitetutnyttelsen til industrien.

Les mer: Knallsterke amerikanske industritall

Skuffelser
Fredag er det hovedsakelig kjempene Bank of America og General Electric som skuffer.Resultatene blir sett på som en virkelighetssjekk for investorer som har blitt oppmuntret av sterke resultatrapporter tidligere i uken.

- Å se GE s inntjening falle så mye sier litt om økonomien og man må virkelig stille seg spørsmål om hva slags økonomisk gjeninnhenting som finner sted. Dette er ikke en god start på dagen, sier sjefstrateg Paul Mendelsohn ved windham Financial Services til nyhetsbyrået Reuters

Storbanken Bank of America har tatt store nedskrivninger på kredittporteføljen sin og tap på lån drar ned resultatet.

I tredje kvartal fikk banken et tap på 0,26 dollar per aksje, mens de i samme kvartal året før la frem et overskudd på 0,15 dollar per aksje. Analytikerne hadde forventet et tap på 0,21 dollar per aksje.

Les mer: Stortap for amerikansk storbank

General Electric fikk halvert sitt resultat, men klarer likevel å levere noe bedre enn markedet hadde forventet. Verre er det på topplinjen som ikke helt innfrir. Likevel mener konsernsjef Jeffrey Immelt at situasjonen er i ferd med å stabiliseres.

Les mer: Halvering fra amerikansk kjempe

Viser bedring
Torsdag kveld kom Google med sitt resultat, og de leverte godt over forventningene. Inntektene fra annonsene øker og resultatet ble bedret med 27 prosent sammenlignet med tilsvarende periode i fjor. Det skjer til tross for at finanskrisen har vært godt over ett år. Igjen viser selskapet at de er i stand til å overraske positivt.

Flere meglerhus har oppgradert anbefalingen og kursmålet for Google etter selskapet nå gjør at analytikerne må justere opp estimatene.

Les mer: Imponerende fra Google

Verre er det med IBM som ikke helt klarer å følge den samme utviklingen. Selv om IT-selskapet leverer helt ok tall så er det ikke nok til virkelig å overbevise markedet. I forbindelse med at Intel la frem tidligere i uken har forventningene til selskapene som er eksponert innen IT-segmentet steget. Et av problemene til IBM er at de ikke har klart å øke omsetningen og resultatforbedringen kommer gjennom kostnadskutt.

Les mer. Gode tall, men fall

Annonsebilag