NA24.no

Svakt resultat fra Statkraft

Foto: Richardsen, Tor (Scanpix)
Lavere kraftproduksjon ga redusert resultat i første kvartal.

En svakere ressurssituasjon og lavere kraftproduksjon som en følge av høy produksjon i 2010, ga Statkraft et underliggende driftsresultat før avskrivninger (EBITDA) på 4,25 milliarder kroner i kroner i første kvartal 2011. Dette var en nedgang fra 5,91 milliarder kroner i tilsvarende kvartal året før.

Resultat etter skatt endte nede på 2,8 milliarder kroner, sammenlignet med 4,53 milliarder kroner i første kvartal 2010, melder Statkraft i en melding.

- Kvartalsresultatet reflekterer at Statkraft har redusert kraftproduksjonen grunnet lave vannmagasiner. Forrige vinter og på slutten av 2010 bidro Statkraft med en høy produksjon i et anstrengt kraftmarked, samtidig som det var mindre tilsig til vannmagasinene enn normalt. Resultatet viser derfor en god og fornuftig energidisponering over flere perioder, skriver konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i meldingen.

Fall i strømproduksjonen
Konsernets konsoliderte kraftproduksjon for første kvartal var på 14,9 TWh, sammenlignet med 18,3 TWh i samme periode året før. I likhet med markedet for øvrig har Statkraft vannmagasinnivåer under det normale. Ved utgangen av kvartalet var den samlede magasinfyllingen i Norden på 45 prosent av normalt nivå, ifølge NVE. Magasinnivåene ble i kvartalet betegnet som anstrengt, men har som en følge av tidlig og høy snøsmelting forbedret seg. Ved utgangen av april var den nordiske magasinfyllingen nær normalt nivå - 26 prosent av den totale magasinkapasiteten.

Nedgangen i produksjon ble motvirket av høyere kraftpriser. I første kvartal var gjennomsnittlig systempris i det nordiske markedet 66,2 EUR/MWh (59,8), mens den gjennomsnittlige spotprisen på den tyske energibørsen EEX var på 51,8 EUR/MWh (41,1).

Flere nye kontrakter
Statkraft har i løpet av kvartalet inngått nye langsiktige industrikraftavtaler, med et samlet årlig volum på omtrent 1,3 TWh. Statkraft leverer nå et samlet volum på mer enn 20 TWh per år til nordisk kraftintensiv industri, noe som utgjør om lag en tredel av konsernets samlede årlige kraftproduksjon,melder de.

- Kraftkrevende industri er en viktig kundegruppe for Statkraft, og det økende antallet nye industrikraftavtaler viser at vi er i stand til å oppfylle våre ambisjoner. Det er viktig å komme frem til konkurransedyktige, kommersielle kraftavtaler som gir forutsigbarhet for begge parter, sier Rynning-Tønnesen.

Statkraft hadde brutto driftsinntekter på 7,55 milliarder kroner i første kvartal, i mot 10,50 milliarder kroner i første kvartal i fjor. Det rapporterte regnskapet er påvirket av urealiserte verdiendringer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere