*Nettavisen* Økonomi.

Svalestup i Spetalen-fiasko

Foto: André Clark Utvik (NA24)

Historisk selskap stuper på børsen.

05.06.09 10:29

Torsdag kveld ble det klart at Øystein Stray Spetalen, Ove Gusevik og Petter Stordalen kaster kortene i Norske Skog.

NA24 - din næringslivsavis

De tre står bak selskapet Unionen AS som i 2007 kjøpte seg opp i Norske Skog, og som siden våren 2008 har vært representert i Norske Skog-styret.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Enorme tap
Unionen har kvittet seg med 11,3 millioner aksjer i Norske Skog, noe som tilsvarer 5,9 prosent av selskapet.

Disse aksjene er ifølge Unionens regnskap bokført til 41,98 kroner per stykk. I en melding fra investorene kommer det frem at de solgte aksjene for 11,5 kroner, noe som dermed gir investortrioen et tap på vel 350 millioner kroner.

Fredag stuper Norske Skog-aksjen med 13,25 prosent til 11,33 kroner, noe som altså er noe lavere enn hva trioen fikk for sine aksjer.

Norske Skog-aksjen har falt med godt over 90 prosent siden toppnoteringene for snart ti år siden og selskapet har nå en markedsverdi på kun 2,1 milliarder kroner.

- Unionens viktigste bidrag til utviklingen i Norske Skog har vært å redusere selskapets gjeld. Det seneste året er gjelden redusert med over fem milliarder kroner og selskapet har over 5,5 milliarder kroner i likvide midler. Unionen har imidlertid vært en pådriver for å redusere gjelden ytterligere gjennom salg av flere eierandeler. For å få gjennomslag for sin strategi, har Unionen stått overfor følgende valg: Kjøpe seg opp i selskapet for å øke innflytelsen, eller å selge seg helt ut. Vi har valgt det siste, sa Øystein Stray Spetalen i en melding.

Les også: Dyr skogstur for finanskjendiser

Tunge år
De siste årene har vært vanskelige for Norske Skog. Selskapets hovedvirksomhet er avispapir. Dette markedet er svekket, både av en langsiktig omlegging mot digital annonsering og av de svake konjunkturene.

I tillegg bygde selskapet opp en betydelig gjeld for å bli en global aktør i dette markedet.

Lærdom
NA24s faste kommentator Are Slettan kommenterer fredag finanskjendisenes dyrbare skogstur.

- Norske Skog har de siste årene vært svært lavt priset på børsen i forhold til konsernets størrelse og bokførte verdier. Hvis man mente konsernets lønnsomhetsproblemer var midlertidige, fremstod aksjen som svært billig, skriver Slettan.

- Generelt er jeg tilhenger av verdiinvesteringer, altså at man kjøper aksjer som er lavt priset i forhold til fundamentale nøkkeltall. Men Norske Skog viser at man likevel ikke skal satse alt på ett kort, skriver Slettan.

Les hele NA24-kommentaren og si din mening her

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag