Svart dag på børsen

Foto: (Scanpix/Montasje)

Det begynte så bra, så bra - men så kom det dårlige nyheter.

18.03.09 17:52

Børsdagen begynte godt onsdag, men utover dagen snudde stemningen og til slutt endte hovedindeksen ned 1,78 prosent til 212,39.

NA24 - din næringslivsavis

Det hjalp ikke med et godt anslag i form av et løft på de amerikanske børsene tirsdag og de asiatiske børsene natt til onsdag norsk tid.

Senket av oljelagertall
Oppturen fra morgenen av smuldret nemlig hen da dagen skred frem, og nedturen ble for alvor sementert da det kom oljelagertall fra USA. Tallene viste en uventet sterk økning i lagrene, og det sendte både oljeprisen og Oslo Børs ned.

Les mer her: Overraskende hopp i bensinlagrene

Et fat nordsjøolje med levering i mai kostet 46,62 dollar per fat da børsen stengte onsdag. Prisen lå over 48 dollar store deler av dagen, og fallet kom til tross for at de fleste hadde ventet en oppbygging av lagrene i USA.

- Jeg ser ingen grunn til at oljeprisen skal stige nå, sier oljeanalytiker Lill Sandvik i meglerhuset First Securities til NA24.

Les mer her: Tror ikke på høyere oljepris

Som en følge av den fallende oljeprisen, falt også StatoilHydro-aksjen tilbake onsdag. Til slutt var fallet på 3,14 prosent, og aksjekursen sluttet på 114,30 kroner.

Kutter REC
Enda mørkere var det for solenergiselskapet REC. Goldman Sachs kutter anbefalingen på selskapet - til selg fra nøytral - og kursmålet ble barbert fra 60 til 38 kroner.

Les mer: Anbefaler salg av REC

Goldman Sachs anslår at det er stor sannsynlighet for at REC kan komme i brudd med eksisterende lånebetingelser (covenants) og at det er en potensiell fare for at de blir nødt til å gjennomføre en emisjon for å være i tråd med lånebetingelsene.

Aksjekursen ble kraftig preget av dette, og endte ned 7,16 prosent - til 44,10 kroner.

Kutter Hydro
Også industrikjempen Norsk Hydro ble økset av analytikere onsdag. Kredittratingbyrået Moody's har gjennomgått Hydro, og kommet frem til at utsiktene for selskapet har forverret seg kraftig. Som en konsekvens kutter Moody's ratingen på Hydro, noe som vil gjøre det både vanskeligere og dyrere for Hydro å låne penger dersom de skulle ha behov for det.

I sin begrunnelse skriver Moody's at krisen vil fortsette å svekke Norsk Hydros driftsresultat og finansielle resultater i en så stor utstrekning at den generelle risikoprofilen ikke lenger samsvarer med den gamle ratingen.

- Vi tror de vanskelige forholdene som er reflektert i den svake etterspørselen og de lavere prisene vil tynge Norsk Hydros lønnsomhet og kontantstrøm på nær og mellomlang sikt, skriver Moody's.

Hydro-aksjen trosset denne nedjusteringen, og aksjen steg 0,44 prosent til 22,80 kroner.

Aksje fikk juling
Norske Skog endte opp som en av dagens vinnere på børsen. DnB Nor Markets har kommet med en kjøpsanbefaling på selskapet, og kursen endte opp 8,99 prosent til 13,09 kroner.

Blant de andre store selskapene pekte pilene stort sett ned. Telenor falt 1,14 prosent, Seadrill falt 2,64 prosent, Orkla falt 3,03 prosent og Frontline falt 3,41 prosent.

Dagens største taper ble selskapet Oceanteam. Selskapet opplyste at de ikke klarer å betale renter i forbindelse med et obligasjonslån i tide. Renteforpliktelsene forfalt 18. mars og selskapet har nå 5 bankdager på seg til å innfri forpliktelsene. Aksjekursen falt 41 prosent til 2,95 kroner.

Les mer: Klarer ikke betale renter

Svakt i Europa
De europeiske børsene fulgte mønsteret til Oslo Børs, sterk fra start og svakere etterhvert. DAX i Frankfurt var opp 0,21 prosent, CAC 40 i Paris falt 0,40 prosent og FTSE 100 i London falt 1,48 prosent.

I Stockholm falt børsen 0,19 prosent, i København 1,48 prosent, mens Helsinki-børsen falt 0,34 prosent.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.