NA24.no

Svart hagl mot klimasjokk

Foto: Gry Elisabeth Veiby
Motforestillinger har haglet mot Finansdepartementets klimasjokk. Men Kristin Halvorsen vil ikke forsvare seg.

- Det som var i Dagbladet var en skisse til et utkast. Regjeringen og Kristin Halvorsen vil ikke gå i diskusjon før det har vært til diskusjon i Stortinget, opplyser Finansdepartementets informasjonssjef Runar Malkenes til NA24.

NA24 - din næringslivslivsavis

Et notat som Dagbladet har fått tak i, vekker massiv motbør.

- Vi vil argumentere med at dette notatet kan vi ikke leve med. Vi må få et system som er det samme som resten av EU-landene, sier Ronald Fagernes i Norsk Industri til NA24.

Vil ha EU-regler
Notatet omhandler tildeling av klimagasskvoter i perioden 2008 til 2012. Finansminister Kristin Halvorsen vil ikke kommentere oppslaget før det har blitt diskutert på Stortinget.

Norsk Industri hevder regningen blir på 3,3 milliarder kroner og at det vil føre til nedleggelse av norske industriarbeidsplasser. Industrien ønsker samme vilkår som i EU.

- Vi bør kjøre en liknende politikk som de gjør i EU-området, at industrien skal få minst 90 prosent gratis. Vi ønsker de samme rammer som våre konkurrenter i EU-landene, sier Ronald Fagernes i Norsk Industri til NA24.

- Overstiger Kyoto
Både Norsk Industri og arbeidsgiverorganisasjonen er svært negative til Finansdepartementets notat. Departementet skriver at kvotepliktig industri skal få 60 prosent av de frie kvotene i 2008, og at det skal reduserer til null innen 2012. Dette mener Norsk Industri og NHO reelt betyr at industrien får 20 prosent av de frie kvotene frem til 2012.

NHO hevder finansministere ikke tar med i beregningene at verden er global, og at forslaget vil føre til at industrien flyttes til et annet land.

- Noen vil åpenbart ikke overleve, sier Fagernes. Både sement og petrokjemisk industri vil merke det dersom de må betale 150 kroner per klimakvote.

- Norge vil overstige Kyoto, men istedet for at staten skal kjøpe klimakvoter selv, vil de velte regningen over på private. Dette er ikke klimapolitikk, det er ren budsjettpolitikk, hevder Fagernes.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere