NA24.no

Svensk ekteskap for Celina

Sist oppdatert:
Celina Midelfart får 425 millioner for egenpleiefirmaet Midelfart AS, og blir partner med en av Sveriges rikeste og mektigste menn.

Formelt blir den store fusjonen mellom det svenske, børsnoterte selskapet Wilh Sonesson AB og Midelfart AS offentliggjort i Gøteborg i dag.

NA24 - din næringslivsavis

Sonesson kjøper Midelfart for 425 millioner kroner. Pengene går til familieselskapet Midelfart Holding AS, som Celina eier sammen med sin stemor, Tove Kvammen Midelfart, og søsteren Hermine Midelfart.

Til gjengjeld har Midelfart Holding forpliktet seg til å kjøpe seg opp til 27,1 prosent av det nye selskapet Midelfart Sonesson AB. Basert på gårsdagens børskurs kan aksjekjøpet være på rundt 60 millioner kroner.

Den andre hovedeieren blir Sten A. Olsson-familiens investeringsselskap, Stena Adactum AB.

Nordisk gigant
Ifølge Sonessons siste årsrapport er markedet for egenpleie i Norden på cirka 15 milliarder kroner. Det nye, sammenslåtte selskapet får en omsetning på 1,8 milliarder kroner og har som ambisjon om å bli ledende i helse- og velværesegmentet i Norden.

- Midelfart AS har en unik stilling i det norske handelsbildet. Jeg er meget fornøyd med at vi har lykkes i å finne sammen, og ser frem å samarbeide tett med selskapets ledelse i tiden fremover. Kombinert med vår sterke posisjon i Sverige og Finland, blir vi nå en reell nordisk toppspiller, sier konsernsjef i Wilh Sonesson AB, Lennart Nylander.

Partner med rederigigant
For Midelfart-familien betyr sammenslåingen at de fortsetter som partnere med rederigiganten Stena. De to partene var sammen de største aksjonærene i Wilh Sonesson, men nå vil de ha en hånd hver på roret i den nye helse- og velværegiganten.

Bak Stena Adactum AB står den søkkrike og mektieg svenske rederfamilien etter grunnleggeren Sten A. Olsson. Stena-sfæren består av selskaper innen ferjedrift, shipping, borerigger, eiendom og jerngjenvinning. Totalt omsetter de for 38 milliarder kroner og har 14.100 ansatte over hele verden.

Mektig toppsjef
Stenas mann i Wilh Sonesson er Dan Sten Olsson (59), toppsjefen i Stena AB og hovedarving til imperiet. Han er også en av Sveriges rikeste menn, og i følge Affärsvärden god for over 35 milliarder kroner.

Dan Sten Olsson er sønn av stål- og rederiimperiets grunnlegger, Sten A. Olsson. Rederiet er et av verdens største og så sent som i 2001 kjøpte rederfamilien ferjerederiet Stena Line av børs.

Les også: - Kjedelig å være rik

Uavhengige anslag vurderer Stena Sfæren til å være verdt 40-60 milliarder kroner.

Celinas vei til toppen
Celina Midelfart (33) var 22 år gammel da faren, Finn-Erik Midelfart, døde. Hun studerte økonomi ved London School of Economics og prestisjetunge Stern School of Business i New York.

Hun tok over som administrerende direktør i Midelfart AS i 1999, og har ledet en overgang fra kosmetikk til helse - samt store oppkjøp av blant annet Søren Berner AS og Wilh Sonesson. Så sent som i vinter overtok Midelfart sportsernæringsfirmaet XL-1 fra Johan Andresen jr.

Midelfart omsatte for 539 millioner kroner i 2005.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere