NA24.no

Svensk elbilkontrakt på 100 milliarder kroner


Sveriges daværende næringsminister Annie Lööf var til stede da selskapet NEVS (National Electric Vehicle Sweden) gjenopptok bilproduksjonen på Saab-fabrikken i Trollhettan i 2013.
Sveriges daværende næringsminister Annie Lööf var til stede da selskapet NEVS (National Electric Vehicle Sweden) gjenopptok bilproduksjonen på Saab-fabrikken i Trollhettan i 2013. Foto: Björn Larsson Rosvall / Tt (NTB scanpix)
Trollhättan (NTB-TT): Bilprodusenten NEVS i svenske Trollhättan har inngått en avtale verdt 100 milliarder svenske kroner for levering av 150.000 elbiler til Kina.

– Dette er en overveldende gledelig beskjed for Trollhättan og innbyggerne her, sier kommunalråd Paul Åkerlund.

– 100 milliarder kroner er jo ikke akkurat galt, legger han til.

NEVS har nå startet rekruttering av nye ansatte, men det er vanskelig å vite hvor mange nye arbeidsplasser kontrakten vil utløse, ifølge Åkerlund. Det er uansett snakk om flere hundre personer, ifølge TT.

Saab-fabrikk

NEVS er forkortelse for National Electric Vehicle Sweden. Selskapet overtok i 2013 Saab-fabrikken i Trollhättan, som hadde gått konkurs.

Fakta: Fakta om Nevs

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Nevs (National Electric Vehicle Sweden) kjøpte hoveddelen av Saab Automobiles konkursbo i 2012, i konkurranse med tyrkisk konsortium.

* Nevs' forrettninsidé er å bygge elbiler. Så langt har de imidlertid bare bygd noen hundre bensindrevne Saab-biler.

* Produksjonen har ligget nede siden mai 2014, da pengene tok slutt.

* Selskapet gjennomgikk en såkalt rekonstruksjon, som innebærer konkursbeskyttelse, fra august 2014 til april 2015. Resultatet var at selskapet fikk nedskrevet sin gjeld til leverandørene med 300 millioner svenske kroner.

* Hovedeier i Nevs er selskapet NME, som i sin tur eies av svensk-kinesiske Kai Johan Jiang. Den kinesiske byen Tianjin og et kinesisk IT-selskap er deleiere.

* I august presenterte man en samarbeidsavtale med den kinesiske kjøretøysgiganten Dongfeng, som først og fremst gjelder utvikling.

* Nevs har drøyt 400 ansatte.

* Spørsmålet om Nevs skal ha rett til å benytte varemerket Saab er ikke avklart. (Kilde: TT) (©NTB)

Ett år senere ble NEVS begjært konkurs etter å ha opparbeidet seg en gjeld på nærmere 50 millioner kroner. NEVS har kinesiske eierinteresser, og kontrakten som ble kunngjort torsdag, vil nok bli sett på som tidenes julegave i den svenske byen.

150.000 biler

Avtalen omfatter videre bestillinger på ytterligere 100.000 biler fra selskaper tilknyttet NEVS og NEVS eiere. Elbilene skal selges til det kinesiske selskapet Panda New Energy. Levering skal skje innen 2020.

– Vi er svært glade for samarbeidet med NEVS, som bygger på en arv av fremgangsrike innovasjoner og som har kapasitet til å møte vår etterspørsel, heter det i en uttalelse fra Panda New Energy.

De 150.000 elbilene er av typen 9-3 og skal delvis produseres i Trollhättan. Karosserier sendes til Kina der bilene skal ferdigmonteres. (©NTB)

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere