NA24.no

Svensk-norsk renteunion

Foto: NA24 (Scanpix/Montasje)
Sist oppdatert:
Svensker er like forbannet over høye renter som det vi er. Finansministrene raser!

- Jeg mener allmennheten skal ta opp telefonen og ringe sin bank for å kreve lavere boliglånsrente, sa en merkbart opprørt svensk finansminister til en skare journalister på fredag.

NA24 - din næringslivsavis

Anders Borg understreker at han er svært skuffet over at ikke bankene legger bedre til rette for sine kunder, etter at den svenske staten gikk ut med sin redningsplan.

Redningspakke
Den svenske regjeringen vil støtte landets finansinstitusjoner. Inntil 1.500 milliarder svenske kroner skal det garanteres for. Statlige kapitaltilskudd til krisebanker kommer til å gi staten stor innflytelse og mulighet for avkastning. Samtidig settes det en stopper for ekstraordinære vederlag til bankenes ledere.

Hensikten med pakken er å sikre de svenske bankenes langsiktig finansiering, og det er frivillig hvem som vil være med i denne pakken. Det blir en avgift for de som er med.

Borg mener disse omfattende garantiene, bør sørge for at bankene senker sine utlånsrenter. Han antyder videre at det er banksjefenes høye bonuser som forårsaker de avventende bankene, ifølge di.se.

Gir sjefene skylden
- At en håndfull menneskers millionbonuser skal stå i veien for en ordning, mener jeg er urimelig. Grunnen til at vi går inn med slike garantier, er at vi vil hjelpe selve fortaketene og befolkningen. Her må bankene se til at de leverer, sier Borg.

Borg får imidlertid også høre det fra bankkretser i Sverige. Sjeføkonom Tomas Pousette i SBAB poengterer at utlånsrentene må følge markedsvilkårene, og at det ikke er så lett som regjeringen mener.

- Jeg forstår at Anders Borg gjerne vil se raske effekter av de tiltak han har satt i gang, men vi følger faktisk etter så fort vi kan, sier Tomas Pousette i SBAB.

- Sett ned renten, eller få sparken
Her hjemme har det også stormet rundt bankene.

- Hvis de ikke får Bjerke til å sette ned renten får de heller kaste ham, sier forbundsleder Per Østvold i Norsk Transportarbeiderforbund til VG, og peker på statens eierskap i DnB Nor.

Halvorsen raser
Også Kristin Halvorsen selv raser mot bankene, og da spesielt DnB Nor.

- Ta kontakt med banken og krev lavere rente, er rådet hun gir til Aftenposten.

Skulle ikke dette hjelpe oppfordrer hun kundene til å bytte bank.

- Styringsrenten er satt ned med 1 prosentpoeng på 14 dager. Pengemarkedsrenten er ned med over 1 prosentpoeng fra toppen, den var litt opp igjen i går, men likevel forventer jeg at bankene lar lånekundene ta del i rentekuttene fra sentralbanken, sier Halvorsen til avisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere