NA24.no

Foto: Scanpix

Svensk tv fjerner rasisme fra Pippi Langstrømpe

Sist oppdatert:
Alle rasistiske ytringer blir fjernet fra TV-serien «Her kommer Pippi Langstrømpe» når den kommer i en ny DVD-utgave, opplyser Sveriges Television (SVT).

Kanalen har selv tatt initiativ til å redigere serien som ble sendt på svensk fjernsyn første gang i 1969.

I den opprinnelige utgaven av serien referer Pippi til sin egen far som «negerkonge», men i den omredigerte versjonen vil hun bare kalle ham «konge». Også en scene hvor Pippi leker «kineser» ved å strekke ut huden rundt øynene, er blitt redigert bort. SVT mener den gamle utgaven av serien kan virke støtende «i møte med et moderne publikum».

Den nye versjonen av «Her kommer Pippi Langstrømpe» skal etter planen sendes på den svenske kanalen i desember.

Saltkråkan AB, som forvalter forfatterens Astrid Lindgrens rettigheter, har godkjent endringene.

– Astrid Lindgren sto for helt andre verdier enn å krenke mennesker, sier selskapets direktør, Nils Nyman.

Thorbjørn Egner ble også endret
Det er ikke bare i Sverige at ting endres. I desember 2006 skrev NTB at Thorbjørn Egners familie ikke hadde noe imot at «Visen om vesle Hoa» ble sløyfet når Egners visebok skulle gis ut på nytt. Cappelens Forlag aviviste at det er sensur å kutte ut sangen, men at de forholdt seg til familiens ønsker.

«Vesle Hoa er en ekte hottentott», heter det i sangen. Det er av enkelte blitt oppfattet som støtende.

– Vi i Egner-familien har tenkt nøye gjennom hva forfatteren selv ville gjort i denne situasjonen, for det har aldri vært meningen fra Thorbjørn Egners side at visen om Vesle Hoa skulle kunne såre noen, het det i en pressemelding.

– Når noen i dag oppfatter visen som sårende, er det ikke vanskelig for oss å sløyfe denne i samlingen, uttalte familien videre. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere