*Nettavisen* Økonomi.

Svenske boligpriser holder stand

Borettslagsleiligheter går som varmt hvetebrød hos söta bror.

26.06.08 15:02

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

I Sverige skjer det motsatte av i Norge: Borettslagsleilighetene stiger i pris, mens eneboligprisene i alle andre områder enn Göteborg-traktene faller.

NA24 - din næringslivsavis

Summa summarum står de svenske prisene omtrent på stedet hvil, viser tremånedersstatistikken fra det svenske meglerstanden, gjengitt av svenske Dagens Industri.

Les også: Gjør et hyttekupp i Sverige

I Norge er det leilighetsprisene som har fått seg en real knekk de siste månedene, mens eneboliger og delte boliger stiger i verdi. Leiligheter har sunket 3,5 prosent i verdi siden mai i fjor, mens eneboliger har steget 2,5 prosent, og delte boliger 1,4 prosent, ifølge statistikk fra Norges Eiendomsmeglerforbund.

Populær boform
Våre egne borettslagsleiligheter, spesielt de med lavt innskudd og høy fellesgjeld, har fått hard medfart i pressen etter at mange har fått problemer med å betale høye felleskostnader forårsaket av rentehevinger. Det har således gjort mange leiligheter vanskelig å omsette, og prisene har blitt kuttet. Svenskene ser på sin side ser ut til å omfavne «bostadsrätterna».

I den svenske hovedstaden Stockholm har prisene for eksempel steget én prosent i løpet av våren, og svenske meglere anser nå borettslagsmarkedet som det med best utsikter.

I Norge falt leilighetsprisene 1,1 prosent bare i mai.

Dyrt i Stockholm
En gjennomsnittlig «bostadsrätt» hos broderfolket koster for øyeblikket 1.316.000 svenske kroner, (1.118.600 norske) som gir en gjennomsnittlig kvadratmeterpris på 20.417 svenske kroner. (17354,45 norske).

I Stor-Stockholm er prisene vesentlig høyere. Her koster en borettslagsleilighet 1.954.000 svenske kroner, (1.660.900 norske) eller 31.610 svenske kroner kvadraten (26.868,5 norske). I Oslo er gjennomsnittlig kvadratmeterpris på leiligheter, inkludert selveiere, 34.400 kroner.

Tar man prisen bare for de sentrale delene av Stockholm, kommer man godt over norske priser: 53.192 svenske kroner (45.213,2 norske) kvadratmeteren.

- Vanskelig å spå
Svenskene klør seg imidlertid i hodet med tanke på hvor prisene skal videre:

- De seneste månedene har aktiviteten på boligmarkedet økt etter en forholdsvis rolig start på året. Vi forsetter å notere en generell prisutvikling uten større dramatikk verken opp eller ned. Derimot er det blitt vanskeligere å forutse hvordan boligmarkedet vil utvikle seg fremover, oppsummerer Peeter Pütsep, ansvarlig for Svensk Fastighetsfomidling i en pressemelding.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.