NA24.no

Svenske sjefer mest utro

Sist oppdatert:
Svenske bedriftsleder er mer utro mot sine arbeidsgivere enn utenlandske kolleger.

Det går frem av en undersøkelse Öhrlings Pricewaterhouse Coopers har fått utført, melder Dagens Nyheter mandag.

De mest vanlige forbrytelsene er økonomisk utroskap mot eierne og forsikringsjuks. Undersøkelsen viser også at omkring halvparten av forbrytelsen skjer innen egen organisasjon. Omkring 35 prosent av svenske bedrifter oppgir ifølge Dagens Nyheter at de har blitt utsatt for en eller annen form for økonomisk kriminalitet.

- Et eksempel på en vanlig forbrytelse er en sjef som lar en leverandør overfakturere selskapet. Senere deler de på gevinsten. Det er også vanlig at noen i bedriften selger produkter til underpris til en venn eller nærstående, sier Ulf Sandlund i Öhrlings Pricawaterhouse Coopers til Dn.se

Den typiske blågule hvitsnippforbryteren er mann i alderen 31-40 år. De er også en overrepresentasjon av lovbrytere i bedriftsledelsene sammenlignet med andre land.

- Gjerningsmenn som inngår i bedriftsledelsen er overrepresentert i svenske bedrifter, slår Sandlund fast overfor Dn.se.

Resultatene av undersøkelsen kommer kun kort tid etter dommen i saken mot den tidligere Skandia-sjefen Lars-Eric Peterson for økonomiske uregelmessigheter tilknyttet eget bonusprogram.

Totalt sett kommer imidlertid de svenske bedriftene bedre ut enn utenlandske selskaper når det gjelder omfanget av bedriftskriminalitet.

Kriminalitet koster for bedriftene. Målinger Öhrlings Pricewaterhouse Coopers har gjort over en toårsperiode, viser en gjennomsnittskostnad på 4,3 millioner svenske kroner for bedriftene i undersøkelsen.

Ifølge Sandlund omfatter tallene kun direkte kostnader, og tar ikke hensyn til tap av kunder oppsigelseskostnader og lignende. Han påpeker også det faktum at i 30 prosent av tilfellene hvor økonomisk kriminalitet er oppdaget så gjør svenske bedrifter ingen ting med forholdet, det være seg i form av oppsigelser eller anmeldelse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere