NA24.no

Foto: Roald, Berit (Scanpix /Montasje)

Svenske stakk av med 500 millioner

Sist oppdatert:
Det var en svensk stjerneforvalter som fikk tidenes bonus fra det norske Oljefondet.

Ifølge den svenske avisen SvD Näringsliv var det den svenske fondsforvalteren Mattias Westman som gjorde en skikkelig kule på forvaltningen av Oljefondet i 2008.

De tre milliardene som han fikk i oppdrag å forvalte for Oljefondet i 2008, ynglet seg så mye at forvalteren dro ut en bonus på utrolige 500 millioner kroner bare året etter.

Gjorde kule i Russland
Mattias Westerman er sjef for Prosperity Capital Management, som ble startet i 1996. Han er nå en av de største porteføljeforvalterene i Russland.

I 2008 fikk han et oppdrag fra Oljefondet og Norges Bank.

Toppsjef Yngve Slyngstad ville utvide antallet land det norske milliardfondet investerte i.

Oppdraget gikk ut på å kjøpe russiske aksjer for 2,7 milliarder kroner. SvD Näringsliv skriver at timingen på kjøpet var perfekt.

Hvis man bruker Moskva-børsen som sammenligning, viste den en oppgang i fjor på utrolige 125,2 prosent, mens verdens største børser til sammenligning steg 45,5 prosent.

Gikk fra 2,7 til 7 milliarder
De 2,7 milliardene svenske Westman investerte i russiske aksjer, spratt opp til 7 milliarder kroner. Dermed hadde Oljefondet en utrolig gevinst på 4,7 milliarder kroner. Av dette skulle Prosperity Capital Management ha en bonus på 530 millioner kroner.

- På grunn av vår avtalte med Norges Bank, er jeg forhindet til å avsløre detaljer om vårt forvaltningsoppdrag, sier den svenske stjerneforvalteren til den svenske avisen.

Lagt lokk på saken
Riksrevisjonen har tidligere refset Oljefondet for å ha betalt et forvaltningsselskap 500 millioner i honorar i 2009 etter å ha inngått en avtale høsten 2008 om å forvalte 2,8 milliarder kroner.

Inntil nå har Norges Bank og Oljefondet forsøkt å legge lokk på hvem som fikk den oppsiktsvekkende gode bonusen for å forvalte penger for Fondet. NA24 har tidligere referert Dagsavisen i at det var den 59 år gamle forvalteren Tan Chong Koay og hans selskap Pheim Asset Management i Singapore som står bak superbonusen.

Les mer: Han fikk halv milliard av Oljefondet

Norges Bank gikk imidlertid ut og avkreftet at han var forvalteren.

Nå ser det altså ut til at det er en svensk stjerneforvalter som stakk av med pengene.

Men Norges Bank vil ikke kommentere opplysningene om den svenske stjerneforvalteren.

Holder kjeft
Dermed får man med sikkerhet fortsatt ikke vite noe annet enn at det var en noen andre enn Pheim som mottok pengene.

Vi får fortsatt ikke vite hvilket forvaltningsselskap det dreide seg om eller hvordan dette ble valgt.

Vi får heller ikke vite hva man investerte i, risikorammer, mulighet for belåning, hvilken prosentsats av avkastningen forvalteren fikk beholde eller hva avkastningen ble målt mot.

Basert på det allmennheten får vite om styringen av vår felles pengebinge, kan forvalteren ha satset alle pengene på lotto - og vunnet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere