*Nettavisen* Økonomi.

Svenskene bak kronehopp

Foto: Paul Weaver (TV 2 Nettavisen)

Årsaken til denne ukens kraftige oppgang i kronekursen er trolig funnet.

23.04.06 17:25

Handelsbanken melder fredag at den svenske riksbanken har annonsert sine valutakjøp de siste fire ukene.

Frem til nå har ikke den svenske sentralbanken kjøpt norske kroner, men den siste måneden har de plassert 10 prosent av sine valutareserver. De har med andre ord kjøpt norske kroner for 2,1 milliarder dollar, eller 13,3 milliarder norske kroner.

NA24 - din nye næringslivsavis.

Tidligere denne uken steg kronekursen markert, noe som fikk NHO til å advare Sven Gjedrem og Norges Bank mot å heve renten.

Den sterke kroneoppgangen stammer fra svenskenes kronekjøp, melder Handelsbanken i en melding til sine kunder.

Handelsbanken tror norske kroner vil svekkes noe fremover etter denne meldingen ettersom markedet tar innover seg at kronen ikke styrket seg fordi den underliggende norske økonomien har styrket seg, men ganske enkelt fordi svenskene fant ut at norske kroner er hyggelig å ha i sine valutareserver.

Kronekursen steg onsdag fem øre mot euro, noe som i valutamarkedet betegnes som betydelig. Analytiker Knut A. Magnussen i DnB NOR Markets forklarte oppgangen da med den sterke oljeprisen, som denne uken nådde nye rekorder.

NHO rykket også ut med bekymrede meldinger på grunn av kronekursen. En sterk kronekurs er ikke fordelaktig for norsk eksportindustri.

- En så sterk kronekurs skaper voksende utfordringer for store deler av norsk eksportindustri, sa NHO-direktør for næringspolitikk Petter Brubakk til NA24 iMarkedet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag