*Nettavisen* Økonomi.

Svenskene gransker børsfusjonen

Foto: (Scanpix)

Svenske myndigheter skal granske fusjonen mellom OMX og Nasdaq.

Det var i slutten av mai det ble kjent at den teknologitunge amerikanske børsen Nasdaq kjøper den nordiske børsen OMX, med sete i Stockholm.

NA24 - din næringslivsavis

Nå har den svenske regjeringen gitt det såkalte Finansmarknadsrådet i oppdrag å granske den foreslåtte fusjonen mellom de to børsselskapene.

Ser på konsekvenser
- Regjeringen har behov for å se på hvilke konsekvenser en fusjon mellom OMX og Nasdaq kan få for det nordiske finansmarkedet, sier kommune- og finansmarkedsminister Mats Odell i en melding.

OMX er et resultat av en sammenslåing mellom samtlige nordiske og baltiske børser, sett bort fra Oslo Børs. Nasdaq bød totalt 3,7 millarder dollar i aksjer og kontanter for å overta den nordiske børsgiganten.

Ifølge Odell vil regjeringen sikre at «Finansplats Stockholm», som er satsingen på et sterkt finansmiljø i den svenske hovedstaden, får utvikle seg uhindret videre.

Påvirkes av USA?
Ifølge meldingen skal rådet se på de forventede konsekvensene av en fusjon mellom Nasdaq og OMX for handelen med finansielle instrument i Stockholm og Norden. Spørsmålet er om den vil få konsekvenser for omsetning, likviditet og kostnader i børsmarkdet.

De skal derimot ikke granske konsekvensene fusjonen får for regulering og overvåkning av handelen med finansielle instrumenter.

- Regulering og overvåkning av finansielle markeder er først og fremst en sak for Finansinspektionen, sier Odell og legger til at Finansdepartementet kommer til å foreta en egen vurdering av risikoen for at amerikansk lovgiving spiller over på de selskapene som i dag handles på den nordiske børsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.