NA24.no

Svenskene jobber for utlendinger

Sist oppdatert:
Stadig flere svenske arbeidsplasser havner på utenlandske hender.

Flere og flere svensker jobber for utenlandske arbeidsgivere, enten hjemme i Sverige eller for selskapet i utlandet. Nå jobber hele hver fjerde svenske for utlendinger.

NA24 - din næringslivsavis

I 2006 jobbet 23 prosent av de svenske arbeidstakerne hos utenlandske arbeidsgivere. Det viser statistikk fra det statlige Institutet för tillväxtpolitiska studier, ITPS.

I fjor var det 572.000 svensker som jobbet i utenlandske selskaper, en økning på over 15.200 fra året før. Spesielt stor er økningen innen maskinindustri og stål- og metallverk.

Det er først og fremst utenlandskontrollerte selskaper fra USA og Tyskland som trekker til seg svenske ansatte. I dag jobber godt over 2800 svensker i selskaper kontrollert av disse landene.

Men også Norsk-kontrollerte selskaper har en stor rolle hos svenske arbeidstakere. Fra 2005 til 2006 sto Norske selskaper for den største rekrutteringen av svensker. I dag jobber rett i underkant av 1500 svensker i Norskkontrollerte selskap.

I løpet av 2006 har også nye land gjort sin entré i svensk næringsliv. Sør-Afrika, Malta, Saudi-Arabia, India og Bahrain kommet inn på listen over land som investerer i Svenske selskaper.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere