*Nettavisen* Økonomi.

Svenskene tapte slaget om Oslo

Ivar Halstvedt er i Bergen for å se at bystyret vedtar å selge 49 prosent av aksjene i Bergen kino AS. Foto: Arne Ristesund

Dansker skal nå erobre Oslos kinopublikum.

04.04.13 13:04

I juni i fjor fikk byrådet i Oslo myndighet til å selge aksjene i Oslo Kino «hvis kommunen får rett pris fra rett kjøper».

Etter det Nettavisen erfarer, er det torsdag klart at Egmont-eide Nordisk Film har vunnet budkampen.

Nordisk Film eier kinoer i Norge og Danmark og har tidligere distribuert filmer som Kon-Tiki, Max Manus, Millennium-Trilogien, Hodejegerne, The Twilight Saga, The Hunger Games, og Fritt Vilt-Trilogien.

Detaljer rundt salget kunngjøres på en pressekonferanse på Colosseum kino klokken 13.

SF Kino tapte
- Jeg kommer ikke til å være til stede på pressekonferansen, for å si det slik, sier administrerende direktør for SF Kino, Ivar Halstvedt, til Nettavisen torsdag formiddag.

- Hvor høyt bud la SF Kino inn?

- Det vil jeg vente med å kommentere, sier Halstvedt.

Fristen for å gi bud gikk ut 5. mars. Etter det Nettavisen erfarer, var det tre aktører som la inn bud, derav Bonnier-eide SF Kino og Nordisk Film, som eies av Egmont.

Frist i dag
«Oslo Kino er en veldrevet, lønnsom kulturbedrift, og en viktig kulturaktør i byen. Men for å sikre at selskapet kan beholde og videreutvikle sin posisjon som ledende kinoaktør er det ikke sikkert at kommunen er den beste eieren. Vi ønsker derfor å vurdere et mulig salg av selskapet, og det er det bystyret har gitt oss fullmakt til i dag,» uttalte byrådsleder Stian Berger Røsland.

Onsdag før påske ble det kjent at SF Kino får kjøpe 49 prosent av Bergen kino.

Erik Poppe: - Ingen garantier
Den anerkjente norske filmskaperen, Erik Poppe, la ut følgende melding på Facebook før påske:

«Nå handler det om å følge utviklingen i Oslo med LUPE! Bergen Kino er nå solgt. -Til SF Kino som igjen skal selges. Ingen garantier for hverken en variert profil eller kvalitet finnes lenger for Bergens kinopublikum. Tiden er inne for å måle Byrådets løfter om at dette ikke skal skje i Oslo. Nå handler det om å komme seg opp og ut for å male ut den motstanden flertallet av Oslos befolkning står for. -En bevaring og utvikling av Oslo Kino som kommunalt eid selskap.»

- Langsiktig eier
Direktør for Norsk filminstitutt, Nina Refseth, mener det er bredden som har kjennetegnet Oslo Kino:

- Det er nettopp bredden av filmer som har vært med på å gjøre Oslo Kino lønnsom. Jeg kan ikke se noen grunn til at en annen aktør skal endre strategi, sa Refseth til Nettavisen i et intervju 5. mars.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Vibeke Johnsen

- Hva mener du er viktigst for den fremtidige eieren?

- Jeg håper på en langsiktig eier. Det er bra for kinodriften. Det vil kunne oppstå konkurrenter hvis det blir for sært. Å gi et kinotilbud til flest mulig. Jeg håper ingen kjøper for å legge ned, sa hun da.

Refseths primæroppgave er å gi tilskudd til norske filmer og på den måten sørge for at det finnes et best mulig tilbud - til alle. Hun ønsker ikke å spekulere i hvordan en dansk eller svensk eier kan påvirke tilbudet til publikum.

- Oslo skal være best
«Oslo skal fortsatt ha landets beste og bredeste kinotilbud. Utviklingen i teknologien, i markedet, og byens utvikling endrer imidlertid rammene for kinodrift, og endringene vil skje raskere fremover,» har byråd for kultur og næring i Oslo, Hallstein Bjercke (V), tidligere lovet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.