*Nettavisen* Økonomi.

Svensker: - Vi er feige

Nei, vi har ikke tenkt å dra vitsen om verdens tynneste bok: «Svenske krigshelter». Det dreier seg om feighet i næringslivet, og det er svenskene selv som svinger pisken.

(NA24): Svenske sjefer opplever seg selv om konfliktsky og utydelige. Det kommer frem i en undersøkelse gjort blant over tusen svenske sjefer, melder nettavisen N24.se.

Sjefene er heller ikke fornøyd med sine medarbeidere, som er ansvarsløse og krangler om småting.

Undersøkelsen er gjort av magasinet Chef i forbindelse med konferansen Kompetensgalan.

- Det største problemet sjefene selv opplever, er at de savner tydelighet, at de ikke riktig våger å være sjefer. At de jager etter konsensus i stedet for å våge å bestemme, sier Vibeke Pålhaugen fra Chef til N24.se.

Pålhaugen er selv norsk, og hun mener utydelig lederstil på grunn av svært demokratisk tenkemåte er typisk svensk.

- Ja, det tror jeg er svensk. Om man bare sammenligner med norsk eller dansk lederstil er svenskene mer demokratiske, på godt og vondt, sier Pålhaugen.

I undersøkelsen svarer 63 prosent av sjefene at de opplever den svenske lederstilen som demokratisk og 37 prosent at de opplever den som konfliktredd. 63 prosent skulle ønske de var en tydeligere sjef. De synes det er vanskelig å stille krav til medarbeiderne, fordi disse har for mye å gjøre.

73 prosent håper den svenske lederstilen er tydeligere om ti år.

Sjefene er heller ikke fornøyd med sine ansatte. 47 prosent synes ikke medarbeiderne tar ansvar, og 30 prosent irriterer seg over unødvendige konflikter blant de ansatte.

De viktigste nyhetene får du på NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag