NA24.no

Sverige går så det suser

DNB Markets imponert over overraskende sterk svensk økonomi.

- Veksten i svensk økonomi har vært overraskende sterk i år og stemningen stiger, både blant bedrifter og husholdninger, skriver analytiker i DNB Markets Camilla Viland i en rapport tirsdag morgen.

Den svenske økonomien har vært et lyspunkt i år. Oppsvinget har vist seg langt sterkere enn hva de fleste hadde sett for seg.

- Det er spesielt husholdningenes etterspørsel som har trukket veksten opp, godt hjulpet av rekordlave renter som bedrer husholdningenes kjøpekraft. I tillegg så har lønnsveksten vært solid. Dette er også forhold som har bidratt til sterk boligprisvekst. Boligprisene har steget med omkring 10 prosent det siste året, skriver Viland.

- Svært solid

Flere år med lav boligaktivitet har også drevet boligprisene. Dette har imidlertid endret seg nå og boliginvesteringene har steget markert siden 2014. Bedriftsinvesteringene har vist en svakere utvikling, men også disse har tatt seg noe opp i det siste. Eksportveksten har heller ikke vært spesielt sterk.

- I sum er likevel bildet for svensk økonomi svært solid og vi venter at veksten i 2015 vil ende på 3,3 prosent, noe som er godt i tråd med hva konsensus anslår. (3,2 prosent). Til sammenligning ventet konsensus BNP-vekst på 2,4 prosent i januar, skrier Viland.

Stor optimisme

Den overraskende sterke økonomiske utviklingen er trolig en vesentlig årsak til at optimismen i Sverige øker. I følge ferske tall mandag 21.12 steg både bedrifts- og forbrukertilliten mer enn ventet i desember.

Konjunkturbarometeret som skal gi et samlet bilde av stemningen steg fra 106,7 i november til 110,1 desember.

- Dette er et nivå som er langt over historisk snitt og som peker mot vekst godt over trend i svensk økonomi, skriver Viland.

Det svenske Konjunkturinstituttets nye anslag for utviklingen i svensk økonomi viser at svensk økonomi går godt og at den lange lavkonjunkturen snart er over.

For 2016 og 2017 vil finanspolitikken bli ekspansiv som følge av kostnader knyttet til å håndtere flyktningestrømmen. Denne ekspansive politikken vil bidra til å trekke arbeidsledigheten videre ned mot 6,5 prosent.

Konsensus venter BNP-vekst på 2,9%

Tall for ledigheten som ble offentliggjort forrige uke viste en ledighet på 6,8 prosent. Konjunkturinstituttet venter at BNP-veksten neste år vil bli nesten 4 prosent neste år.

- Dette er langt sterkere vekst enn hva de fleste andre ser for seg. Riksbanken sitt vekstanslag for 2016 er 3,3 prosent, konsensus venter 2,9 prosent, mens vårt anslag er 2,4 prosent, skriver Viland.

Den svenske kronen styrket seg på gårsdagens sterke nøkkeltall. Den norske kronen har derimot svekket seg.

- Hovedårsaken til dette er den lave oljeprisen som fører til at kroner fremstår lite attraktivt nå. Oljeprisen ble i går notert til nytt laveste nivå siden 2004, men har siden hentet seg noe inn igjen, skriver Viland.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere