NA24.no

Sverige kaprer søpla vår

Foto: BIR (BIR)
Sist oppdatert:
Søppel er mangelvare, og norske forbrenningsanlegg taper kampen mot svenskene.

Mens fjernvarme bygges ut i stor skala i Norge, sliter norske forbrenningsanlegg med å skaffe søppel nok.

Fra 1. juli ble det deponiforbud i Norge, og kommuner ble pålagt å brenne restavfallet. Bergen interkommunale renholdsverk (BIR) er et av selskapene som bygger nytt forbrenningsanlegg for å ta imot norsk avfall.

Etterlyser søppel
Men i sommer opplevde BIR at alle nabokommunene til BIR inngikk kontrakt med Sverige fremfor å sende avfallet til BIR. Når forbrenningsanlegget åpner i 2010 må det fyres. Bergen har bygget ut fjernvarmeanlegg, og BIR har forpliktet seg til å levere energi som skal sikre videre utbygging av fjernvarmeanlegget.

- Situasjonen vår er bedre nå. Vi kommer til å få en del avfall fra andre steder som gjør at vi kan starte opp som planlagt i 2010. Hvis vi ikke hadde fått det, måtte vi i verste fall ha fyret med olje. Resultatet ville blitt at hele fjernvarmeutbyggingen hadde stoppet opp. Den er jo tuftet på avfall som energibærer, sier informasjonssjef Kjersti Kildahl i BIR.

Svensk fordel
Årsaken til at norske kommuner sender søppel til Sverige er at svenskene ligger en generasjon foran Norge med sine forbrenningsanlegg. Kostnadene er lavere. Samtidig vil Sverige fjerne sin forbrenningsavgift fra 1. oktober 2010. Da blir konkurransen enda hardere.

I disse dager kjemper norske gjenvinningsanlegg en hard kamp for å fjerne den norske forbrenningsavgiften på mellom 90 og 110 kroner tonnet. Denn avgiften krever staten inn for brenning av avfall. En avgift svenskene slipper.

- I dag har denne avgiften en konkurransevridende effekt. Det er viktig å få fjernet den for å få jevnere konkurranseforhold, sier Kildahl.

Kjemper
- Målet vårt er å fjerne avgiften ved revidert nasjonalbudsjett, sier direktør Håkon Jentoft i Avfall Norge, en interesseorganisasjon for avfallsselskaper.

- Vi mener at restavfallet i Norge bør behandles i Norge, og det vi ser nå er at kontraktene går til svenske anlegg. De undersøkelser vi har gjort viser at over 50 prosent av disse kontraktene ville ha gått til norske anlegg hvis det ikke hadde vært for avgiften, sier Jentoft og legger til.

- I tillegg til økonomien ville fjerning av avgiften også vært et sterkt signal fra myndighetene om at man ønsker at restavfall skal behandles i Norge.

Her kan du lese hva finanskomiteen skrev om saken i forbindelse med statsbudsjettet: Markedet for avfallsforbrenning

Svenskekrisen
Det var finanskrisen som gjorde at svenskene senket prisen kraftig på brenning av norsk søppel. Den svenske nedgangen gjorde også at det ble mindre søppel fra bedriftene. Svenskene, som også trenger avfall til fjernvarme, vendte nesa mot Norge for å fylle tomrommet. Hvis ikke måtte svenskene ha begynt å kjøpe gass, strøm eller olje til fjernvarmeanleggene.

- Prisene har vært nede i 300 til 400 kroner per tonn. Noen kommuner har også presset prisen ned i 200 kroner per tonn, sier daglig leder Heidi Juhler i Norsk fjernvarme til Nettavisen.

I dette markedet er det altså selskapene som skal bli kvitt avfall som betaler. Juhler sier at noen av de nye forbrenningsanleggene har kalkulert med en inntjening på mellom 700 og 1000 kroner per tonn avfall det forbrenner. Men konkurransen med Sverige har altså skapt priser langt under den marginen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere