*Nettavisen* Økonomi.

Sverige slår Norge i rangering av konkurransedyktige land

NORGE VS SVERIGE: Her kan du se hvordan Norge og Sverige sammenlignes på de ulike pilarene i Global Competitiveness Report (GCR). Klikk på bildet for å få en større versjon. Foto: (Global Competitiveness Report/Nettavisen)

Se hvordan Norge blir rangert av Verdens økonomiske forum.

Hvert år rangerer Verdens økonomiske forum de ulike landene i verden for å måle hvor konkurransedyktige de er.

Norge havner på 11. plass i Global Competitivness Report 2015 - 2016.

De 10 plassene foran på lista, fylles opp av (fra toppen): Sveits, Singapore, USA, Tyskland, Nederland, Japan, Hong Kong, Finland, Sverige og USA.

- Dette viser at Norge er et bra land å drive næringsvirksomhet i, sier seniorøkonom Øystein Børsum i Swedbank til Nettavisen.

- Norge har en velorganisert markedsøkonomi. Produktmarkedene, arbeidsmarkedet, og kapitalmarkedet fungerer bra. Offentlige institusjoner fungerer. Alt er ikke perfekt, men når du skal drive næringsvirksomhet, så er det lett å finne land der ting er vanskeligere, sier han.

Børsum poengterer at selv om Sverige ligger noe over Norge, så viser tallene at de to landene er svært like.

Fra 1. til 49. plass

GCR-indeksen baserer seg på en rekke ulike faktorer, og hvert land blir rangert også på disse faktorene.

Norge blir rangert høyt på flere av kjernefaktorene: Vi er nummer 1 i verden hva gjelder makroøkonomisk miljø. Vi rangeres som nummer seks på institusjoner, nummer 10 på helse og utdanning, men ramler ned på 31. plass når det kommer til infrastruktur.

Innenlands og utenlandsk markedsstørrelse er ikke Norges styrke. Her havner vi på 49. plass.

Klikk på bildet for å forstørre.

NORGE: Her ser du hvordan Norge rangeres i ulike pilarer. Målet er å ha en så stor ring som mulig. Klikk for større bilde. Foto: (Word Economic Forum)

- At Norge er et lite marked, er et handikap som mange bedrifter lever helt fint med. Vi har internasjonale avtaler som gjør at norske bedrifter har god tilgang til verdensmarkedet, sier Børsum.

Klatret

Norge er godt vant med 11. plassen i GCR. Både i fjor og i forfjor kom Norge på 11. plass. I GCR 2012 - 2013 lå vi på 15. plass, mens vi var på 16. plass i 2011 - 2012.

Mens Norge har klatret de siste årene, har svenskene falt. i 2010 - 2011 var Sverige på 2. plass, men har siden falt nedover lista.
Du kan sjekke rankingen for tidligere år her.

Klikk på bildet for å forstørre.

SVERIGE: Her ser du hvordan Sverige rangeres i ulike pilarer. Målet er å ha en så stor ring som mulig. Klikk for større bilde. Foto: (World Economic Forum)

Børsum i Swedbank sier at selv om regjeringen i disse dager trolig forbereder endringer i skattesystemet for å gjøre det lettere for norsk næringsliv, så er det én ting som er viktigere enn noe annet.

- Hvis jeg skulle satt opp en pilar her, så ville jeg satt pilaren «kronekurs» øverst, fulgt av «kronekurs» på andre og tredjeplass, sier han, for ingenting er bedre for norsk næringsliv enn en lav kronekurs som styrker konkurransedyktigheten for norske bedrifter betydelig.

I kartet nedenfor kan du se hvordan de ulike landene rangeres. Kartet er interaktivt. Du kan zoome og bevege kartet. Fører du musepekeren over et land, får du rangeringen. Klikk på landet, og du vil se hvordan landet rangeres på de tre hovedpilarene i målingen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag