*Nettavisen* Økonomi.

Sverige styrte klar av Lehman

Oljefondet gamblet og tapte over milliarden. Svenskene nøyde seg med 24 millioner.

Konkursen i investeringsbanken Lehman Brothers i forrige uke påførte det norske oljefondet et tap på over 1,3 milliarder kroner da aksjene ble verdiløse.

NA24 – din næringslivsavis

Ifølge Financial Times økte oljefondet sin eksponering i investeringsbanken da aksjekursen falt til katastrofenivåer. Selv en liten positiv nyhet kunne ført til storgevinst for fondet. Slik gikk det derimot ikke. Oljefondet gamblet, tapte, og gikk derimot på et stortap.

Svenskene gikk fri
Svenskene satt derimot i ro og økte ikke sin aksjebeholdning i Lehman. Slik unngikk de en lignende situasjon. Det svenske pensjonsfondet AP 7 tapte bare 25,5 millioner kroner på konkursen. Det samme gjelder det nederlandske fondet PGGM som fikk et tap på 106 millioner kroner.

Sjef for PGGM, Peter Borgdorff, har følgende kommentar til oljefondets satsing.

Risiko
- Jeg kan ikke dømme strategien deres. Jeg kan bare si at de sannsynligvis gjorde det fordi de har muligheten. Jeg kan skjønne hvorfor, men når du ser problemene vi har hatt i finansindustrien, tror jeg du må være klar over risikoen du tar ved å være overeksponert. Så vi gjorde ikke det. Vi har vårt årlige mål, og vi holder oss til det. Vi reagerer på situasjonen, men ikke der vi øker risikoen kun for profitten, sier Borgdorff til Financial Times.

Norges Bank kommenterer kun en gang i året hvilke aksjer fondet har i porteføljen, og har ikke villet si noe om tapet i Lehman.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.