Sveriges mektigste finanskonge er død

Peter Wallenberg leder det mektige Wallenberg-dynastiet.

Peter Wallenberg leder det mektige Wallenberg-dynastiet. Foto: Sven Nackstrand (AFP)

Peter Wallenberg senior er død.

19.01.15 10:32

Finansmannen Peter Wallenberg er død, 88 år gammel. Han var den kjente familiens overhode.

Det melder Knut og Alice Wallenbergs stiftelse i en pressemelding.

Peter Wallenberg hadde i løpet av sin karriere en rekke roller i Wallenberg-familiens store finansimperium. De senere årene var han styreleder i flere av familiens stiftelser.

Wallenberg-familien eier deler av selskaper som Ericsson, Electrolux, ABB, Saab-Scania og Skandia.

Sammen med den norske staten og Kjell Inge Røkke startet de i 2007 industrigiganten Aker Holding AS.

Familien hjalp også til da Norsk Hydro og Orkla ble dannet.

Enorm makt
Enkelte hevder at Wallenberg-familien har mer makt og penger enn den svenske staten.

Familien Wallenberg er den aller mektigste og mystiske familien i svensk næringsliv. Tilbaketrukket, med et verdensomspennende nettverk, har de styrt enorme verdier i svensk industri gjennom 150 år. Mot slutten av 90-tallet kontrollerte familien 40 prosent av verdiene på den svenske børsen.

Astra Zeneca, Electrolux, Scania, Ericsson og ABB er bare noen av selskapene de har store eierandeler i. Marcus Wallenberg (1899-1982) var dessuten tungt inne i norsk industri, blant annet som en av grunnleggerne av Norsk Hydro.

Låste verdier
Familieverdiene er i all hovedsak låst i ulike stiftelser, og Investor AB er den største av dem. Ingen familiemedlemmer kontrollerer verdiene personlig, eller kan hente ut pengene.

Dermed har de utviklet en konservativ familiekultur der det å øke verdiene fra en generasjon til den neste har blitt det bærende prinsippet.

Strengt og konservativt
Finansimperiet Wallenberg startet da André Oscar Wallenberg (1816-1886) stiftet Stockholms Enskilda Bank (senere Skandinaviska Enskilda Banken AB - SEB) i 1856.

Den første og største av stiftelsene som familien styrer, Investor AB, ble etablert i 1917, som en måte å unngå skatt og holde familieformuen samlet. Børsverdien til dette selskapet var i 2004 på 65 milliarder kroner.

Et spesielt familiesamhold, svært konservative holdninger, og den strengt lutherske oppdragelsen de tidlige Wallenbergene fikk på 1800-tallet, preger familien.

Etter 2. verdenskrig var Wallenberg-imperiet i ferd med å rakne. En hemmelig avtale med det tyske Bosch-konsernet ble avdekket, og Wallenbergene ble uthengt som krigsprofitører. Amerikanske myndigheter var nær ved å svarteliste selskapene til familien, men på grunn av gode kontakter unngikk de med nød og neppe stempelet.

Familiens valgspråk påstås å være Esse non videri, «å være, men ikke synes».

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.