NA24.no

Sveriges regjering får tsunami-kritikk

(AFP/Scanpix)
Sist oppdatert:
Den svenske katastrofekommisjonen gir regjeringen skarp kritikk for håndteringen av tsunamikatastrofen i Sørøst-Asia.

Kommisjonen mener den svenske regjeringen og flere enkeltstatsråder ikke klarte å håndtere katastrofen effektivt. Tsunamien tok livet av minst 179.000 mennesker, inkludert mer enn 500 svensker.

Den svenske katastrofekommisjonen mener utenriksdepartementet brukte for lang tid før den reagerte på tsunamien 26. desember. Kommisjonen mener også at departementet ikke ga klar nok informasjon til ofrene og svensk offentlighet, melder Associated Press (AP).

- Ingen ledelse
- Hovedproblemet var at regjeringen ikke hadde en kriseledelse, sier kommisjonsleder Johan Hirschfeldt.

Sverige var et av de vestlige landene som ble hardest rammet, med 525 bekreftede dødsofre. 18 svensker er fremdeles savnet, de fleste av dem i Thailand. 20.000 svensker ferierte i landene der katastrofen rammet.

Kommisjonen kritiserer utenriksminister Laila Freivalds og en rekke ledere i departementet for manglende lederskap og treg respons på katastrofen.

Treg respons
Helsemyndighetene i landet ble også kritisert, inkludert helseminister Ylva Johansson. En rekke tidligere rapporter fra kommisjonen har kritisert den svenske regjeringen og helsemyndighetene i landet for treg respons på katastrofen.

Kommisjonen foreslår å skape en enhet for kriseberedskap underlagt regjeringen. Den mener også at regjeringen må ha bedre informasjon om svensker som reiser i utlandet, og foreslår å gi politiet ansvar for å finne svenske statsborgere som er savnet i utlandet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere