*Nettavisen* Økonomi.

Sviende tap etter kjøp av luksusvilla

Foto: (1881.no/Nettavisen)

Millionærparet krevde 16 millioner i erstatning - må betale 1,4 millioner i stedet.

17.09.10 16:03

Mangler for til sammen 1,8 millioner kroner er ikke tilstrekkelig til at kjøper av Kalvetangveien 89 - Christin Svartskuren Sundal og hennes mann Trond Sundal - får erstatning, mener Tønsberg tingrett.

SELGE HUSET? Finn megler

Årsaken er simpelthen boligens ekstremt høye verdi.

Med en kjøpesum på 48 millioner, utgjør 1,8 millioner i mangler bare 3,7 prosent av dette. Normalt må mangler utgjøre 5-6 prosent av kjøpesummen for å anses som vesentlige.

Det var i 2007 ekteparet kjøpte praktvillaen på nesten 1000 kvadratmeter på eksklusive Kalvetangen på Nøtterøy for fantastiske 48 millioner kroner.

Etter kort tid oppdaget de en rekke forhold de mente var mangler ved eiendommen.

- Skinnet bedrar
- Det ser flott ut ved første øyekast, men det er amatørmessig.

Slik siterte advokat Nils Henrik Varmann Jørgensen en av fagfolkene som hadde undersøkt eiendommen, da rettssaken gikk tidligere i år.

LES DOMMEN HER

Listen over mangler fra ekteparet Svartskuren Sundal var på over 50 punkter. Den inneholder alt fra defekte kjøkkenkraner og ødelagte gressklipper-roboter til at vannet ved dypvannskaien er for grunt.

Listet 50 mangler
Parets krav om til sammen 16 millioner kroner i avslag på prisen er trolig blant de største som noensinne er ført for norske domstoler.

Det samlede kravet besto av ni millioner som man mente det ville koste å rette bygningstekniske mangler. Videre var syv millioner kroner erstatning for det kjøper mente var for høy fastsettelse av eiendommens tekniske verdi.

Nå har dommerne i Tønsberg tingrett sagt sitt. Paret tapte på alle punkter. Med unntak av en symbolsk sum på 200.000 kroner, fikk de ikke tilkjent noe som helst.

I stedet må de ut med 1,4 millioner kroner i saksomkostninger.

Beløpet på 200.000 kroner er erstatning for mangler ved vinkjeller (feil temperatur) og varmekablene på gårdsplassen.

Spektakulært kjøp
Trond Sundal og kona Christin Svartskuren Sundal var imortører av luksusbåtmerket Fairline før de kjøpte luksusboligen i Kalvetangveien 89 og flyttet til Tønsberg.

Svært få privateiendommer har kostet over 50 millioner kroner i Norge. Noen av unntakene er flyarving Erik G. Braathens kjøp av Strømstangveien 9 på Snarøya til 130 millioner i fjor sommer, parkeringskonge Snorre Bentsens kjøp av en annen Snarøya-eiendom til 80 millioner i 2005, samt tidligere Aker-direktør og Røkke-kompanjong Bjørn Rune Gjelstens kjøp av en strandeiendom på Bygdøy i 2001.

Kalvetangen er et svært eksklusivt boligområde. Her er det omsatt flere dyre eiendommer de siste årene. Blant de mest omtalte er tidligere Frp-formannn Carl I. Hagen og Eli Hagens «vaktmesterbolig» . Nylig aksjemegler Ole Henrik Bjørge et hus til 25 millioner et annet sted i Tønsberg.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.