NA24.no

Svimmel ukestart på Wall Street

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Finansfokuset var stort på en børsmandag preget av store svingninger.

Mandag ble en berg-og-dal-bane av en børsdag, noe investorer snart må være vant til i et svært usikkert og volatilt markedsmiljø.

NA24 - din næringslivsavis

Avslutningen ble langt bedre enn den på tidligere på dagen så ut til å kunne bli, med sterkt trykk fra de største selskapene.

Næringsindeksen Dow Jones, som utgjøres 25 av de største konsernene i verden, karrer seg i pluss med en oppgang på 0,18 prosent til 11972,25 poeng. Det bredere bildet ser verre ut, med en nedgang på 0,90 prosent til 1276,60 poeng for S&P 500-indeksen. Teknologitunge Nasdaq Composite er aller verst med et fall på 1,60 prosent til 2177,01 poeng.

- Kan være nær bunnen
- Mangelen på panikkartet salg i dag er et annet tegn på at vi kan være nær bunnen, sier Ken Tower, sjefmarkedsstrateg ved Covered Bridge Tactical, til Marketwatch.

Flere har spekulert i at aksjemarkedet nå begynner å nærme seg bunnen.

Dagens prising innebærer at selskapene på S&P 500 handles i gjennomsnitt til rundt 13,2 ganger prognosene på inntjening. Man må helt tilbake til 1989 for å finne en like lav ratio, noe som kan tyde på at de er svært billige om dagen. Indeksen har falt omlag 19 prosent siden toppen i oktober 2007.

- Markedet er billigere, men er det billig?, spør Roland Lescure, sjefinvesteringsstrateg ved Groupama Asset Management, i et intervju med Bloomberg News.

- Jeg er ikke så sikker. Det er mer dårlig nytt i vente, spår han.

Finanskrise
Krisen i meglerhuset Bear Stearns er høyt på agendaen også i dag. Konkurrenten JPMorgan Chase kjøper det kriserammede finanshuset i forbindelse med en tiltakspakke der også den amerikanske sentralbanken har bidratt. Bear Stearns kommer til å koste JPMorgan 2 dollar per aksje. Bear havnet i seriøse problemer etter at de gikk tom for likviditet. Wall Street mottok nyheten med sjokk og det ble et kraftig børsras fredag.

Det kan virke som om kjøpet faktisk er en svært god handel for JPMorgan, som stiger 10,24 prosent. JPM-aksjen er en av de 25 komponentene på Dow Jones-indeksen, og har mye av æren for at den kom seg i pluss.

- Selv med 6 milliarder dollar i forventede transaksjonskostnader ser handelen nærmest uimotståelig ut, skriver Keith Horowitz, analytiker i Citigroup, i et notat.

I Bear er de ennå ikke helt klare til å innse tap, I det børsen stenger handles aksjen for 4,85 dollar, 83,85 prosent lavere enn den nedslåtte sluttkursen fredag, men 142,5 prosent høyere enn oppkjøpstilbudet. Det kan synes som om aksjeeierne vil prøve å holde ut litt til.

Frykter flere kriser
Muligheten for at mer dårlig nytt kan komme er noe som opptar investorene.

Det spekuleres i at Lehman Brothers, det fjerde største meglerhuset i USA, er i ferd med å havne i en lignende krise som Bear.

Spekulasjonene begynte for alvor etter at den asiatiske storbanken DBS sendte ut en e-post til sine ansatte om at de ikke skulle gjennomføre noen handler der Lehman Brothers var motpart. Dette forbudet omfattet også Bear Stearns, og skal nå ha blitt løftet for Lehmans del.

Investorer er fortsatt svært engstelige, men investeringsbanken endte med et fall på «bare» 20,78 prosent, etter å ha rast mer enn 40 prosent tidligere i dag.

Oljehjelp
Børsene fikk derimot hjelp fra fallende råvarepriser, og da særlig oljeprisen. Etter å ha satt en ny rekordpris på 111,80 dollar fatet, raste prisen kraftig.

Råolje med aprillevering raste 4,1 prosent, eller 4,53 dollar, og endte på 105,68 dollar fatet da gulvhandelen stengte på råvarebørsen i New York. Dette er det meste den har falt på en enkelt dag på over 17 år, ifølge Marketwatch.

Hedgefondgründer Paul Touradji har nylig advart mot det han kaller en «kjøpsorgie» i råvarer, drevet av en vanvittig pengestrøm».

- Med mindre denne pengestrømmen fortsetter i det uendelige, i hvilket tilfelle prisene vil fortsette å stige inn i evigheten, bør det fundamentale se til å forbedre seg like raskt som prisene - ellers er det ingenting annet som holder markedet på dette nivået, påpekte han.

Overraskende rentekutt
Sent søndag kveld kuttet den amerikanske sentralbanken utlånsrenten til bankene med 0,25 prosentpoeng. Dette er et ekstraordinært kutt som ble foretatt bare to dager før det ordinære rentemøtet. Tiltaket skal bedre tilgangen på likviditet for bankene og kommer samtidig med kollapsen til Bear Stearns.

- Det er høyt sannsynlig at markedet antar at det er noe veldig galt når FED føler at det er nødvendig å kutte diskontorenten bare en dag foran det avtalte rentemøtet, skriver økonomene i Jyske Bank ifølge Marketwatch.

Markedet priser i stadig større grad inn et rentekutt på opptil 1 prosentpoeng når Ben Bernanke og de andre medlemmene i rentekomiteen i USA samles.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones +0,18 % til 11972,25

S&P 500 -0,90 % til 1276,60

Nasdaq -1,60 % til 2177,01

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere