NA24.no

Foto: Fotograf: SPENCER PLATT (AFP)

Svindelbank får milliardbot

Sist oppdatert:
Finanskjempen Goldman Sachs innrømmer å ha ført investorer bak lyset.

Torsdag ble Goldman Sachs idømt en bot på 550 millioner dollar, eller 3,428 milliarder kroner til det amerikanske Finanstilsynet SEC, melder Financial Times.

Det er den største boten i sitt slag på Wall Street noensinne. Likevel slipper banken billig unna.

Storsvindel
Dommen har rot i at Goldman Sachs villedet investorer i en verdipapirhandel. Saken gjelder informasjon som ble gitt om et finansielt produkt knyttet til subprimelån, en såkalt «collateralized debt obligation» (CDO), som er basert på en rekke underliggende lån.

Banken opplyste ikke om at et stort hedgefond, Paulson & Co, hadde innflytelse på sammensetningen av papirene i CDO-en. Paulson & Co veddet mot subprime-markedet og tjente enorme summer på dette.

Fondet var altså på motsatt side av investorene som kjøpte CDO-en fra Goldman Sachs.

Goldman Sachs innrømmer at de har ført inverstorer bak lyset, som tapte store summer på svindelen.

Ville ha større bot
SEC mener imidlertid at finanskjempen har drevet svindel for hele én milliard dollar. Dermed kan banken ha sluppet billig unna med boten på 550 millioner dollar.

Likevel er SEC fornøyd med boten, og mener den vil gi signaleffekter på Wall Street.

- Forliket er en sterk leksjon for Wall Street-firmaer om at ingen produkter er for komplekse, og ingen investorer er for sofistikerte, for å unngå å betale prisen for brudd på prinsippene om ærlig og åpen handel, sa Robert Khuzami, sjef for etterforskingen i SEC til Financial Times.

Aksjefest
Markedet tar godt imot nyheten om boten, og aksjekursen til Goldman Sachs har steget med hele 9 prosent på Frankfurt Stock Exchange klokken 11.30 fredag. Børsene i USA har ikke åpnet ennå.

- De betaler 550 millioner dollar og tjener 800 millioner på økt aksjekurs. De slapp billig unna, sier markedsanalytiker Kevin Caron ved Stifel, Nicolaus & Co til Reuters.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere