*Nettavisen* Økonomi.

Svindelforsøk svir

NA24-TV: Fakturasvindel svir på pungen. Nå krever næringslivet at politiet gjør mer for å stanse svindlerne.

16.03.07 14:00

Forsøk på fakturasvindel koster næringslivet store summer. Hvor mye vet ingen, men det blir brukt mye tid og krefter på kontrollrutiner for å forhindre og avdekke svindelforsøk. Det hevder informasjonssjef i HSH, Jarle Hammerstad.

NA24 - din næringslivsavis

- Politiet jobber nok med det, men dessverre får noen svindlere holde på for lenge, sier Hammerstad til NA24.

Årsaken til at de samme svindlerne går igjen, er at mange bedrifter betaler regninger som ikke skulle vært betalt.

- Aktive i ferien
Gjengangerne er særlig aktive rundt ferieavviklingen når det er mange vikarer i bedriftene. Bedriftene må passe ekstra på i den tiden. Men politiet må gjøre mer.

- Det er viktig at politiet prioriterer dette, og tar gjengangerne. Særlig når det er god dokumentasjon på at de har fått holde på i lang tid, sier Hammerstad.

Rekordmange svindlet
Onsdag fortalte NA24 at rekordmange bedrifter blir forsøkt svindlet ved hjelp av falske fakturaer.

- 6 av 10 bedrifter sier de har blitt forsøkt svindlet, eller lurt av «tilbud» som ser ut som en regning, sa Tone Ramstad, salgs- og markedssjef i Bedriftsforbundet.

Les også: Milliardsvindel avslørt

Forbundet har spurt sine medlemmer, og over halvparten svarer at de har blitt utsatt for svindelforsøk. Fakuraene er på opp mot 150.000 kroner. Anslag forbundet har gjort viser at norske bedrifter blir forsøkt svindlet for tilsammen 1,6 milliarder kroner. Det er en halv milliard mer enn ved forrige undersøkelse. Men Ramstad tror det er store mørketall.

- Fakturasvindel er naturlig nok et stort problem for de som rammes av det, men også for hele næringslivet, som må investere i dyre kontrolltilltak, sier Hammerstad.

Se listen over firmaer som andre bedrifter mener sender ut falske og villedende tilbud hos Varslingslisten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.