*Nettavisen* Økonomi.

Svindelsiktet «blodsbror» med kredittilsynssjefen

Foto: (Scanpix)

Saken som gir rolleblanding en helt ny dimensjon.

28.08.09 19:54

I høringen av en amerikansk svindelsak i 40-milliardersklassen har det kommet fram mildt sagt merkverdige opplysninger.

NA24 – din næringslivsavis

«Blodsbrødre»
Under rettssaken mot svindelsiktede R. Allen Stanford denne fredagen, har det kommet fram at den svindelsiktede hadde en «brorskapsseremoni» med kredittilsynssjefen i den karibiske staten Antigua og Barbuda, Leroy King, som endte med at de ble «blodsbrødre». Det skriver The New York Times.

De to kuttet seg over håndleddene og gnidde dem mot hverandre for å symbolisere et samarbeid som angivelig gikk ut på å lure tilsynsmyndigheter i USA og andre steder.

Bestikkelser
Til gjengjeld skal Stanford ha gitt King bestikkelser i form av Superbowl-billetter og overføringer til en hemmelig sveitsisk bankkonto.

Stanford er beskyldt for å ha svindlet 30.000 investorer for et beløp på 7 milliarder dollar, eller 42 milliarder kroner, gjennom en såkalt Ponzi-svindel. En Ponzi-svindel kjennetegnes av at penger fra nye investorer brukes til å betale ut fiktiv avkastning til eksisterende investorer. Begrepet er oppkalt etter Charles Ponzi, som i 1920 ble kjent som den første som drev et slikt system.

Slike systemer fører til at differansen mellom midlene som burde være til forvaltning og det som faktisk finnes, øker år for år. De kollapser når det blir tatt ut så mye penger at det ikke lenger er midler nok til å dekke over dette avviket. På grunn av finanskrisen sist høst har flere slike systemer blitt avdekket.

Kameraten tilsto
Stanford selv nekter for å ha stått bak en Ponzi-svindel, men hans underordnede og mangeårige venn James Davis har kjent seg skyldig. Han hevder å ha sendt falske inntekter og investeringsporteføljebalanser til tilsynsmenn på ordre fra Stanford helt siden 1988.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag