NA24.no

Svindler huseiere for millioner

(Shutterstock.com)
Sist oppdatert:
Husdrømmen blir et mareritt for stadig flere.

Den globale, økonomiske nedturen har tydeligvis bragt fram det verste i noen folk. En ny type svindlere tjener gode penger på de som allerede har fått lide verst under kredittkrisen.

NA24 - din næringslivsavis

I USA er det nå mange som sliter med boliglånene sine, grunnet alt fra tap av jobben til at de ble gitt lån med økende rentesats. Flere er desperate etter å få refinansiert lånene til bedre betingelser, noe kyniske svindlere har begynt å utnytte. Det melder Reuters.

- Utspekulert svindel
Svindlerne ringer opp folk med låneproblemer og tilbyr dem en gunstig refinansiering mot et gebyr. Problemet er at de aldri faktisk reforhandler låneavtalen med banken, men bare tar kundens innbetalinger selv, helt til han lukter lunten.

- På mange måter er dette den mest utspekulerte typen svindel, sier Keith Slotter, spesialagent ved the Federal Bureau of Investigations til nyhetsbyrået.

- Disse kriminelle peker seg ut folk som holder på å miste alt og tar tusen dollar fra dem, fortsetter han.

(saken fortsetter under bildet)

Millionsvindel
Mengden penger svindlerne klarer å få ut fra hver person er vanligvis ikke kjempestore, men svindlerne får ofte mange offer på kroken. Ifølge FBIs huslånssvindelsrapport fra 2008 ble hvert offer svindlet for opp til 8.000 dollar (44.480 kroner), men minst 63 prosent av sakene de var involvert i angikk summer på over en million dollar (5,56 millioner kroner). Det totale omfanget av denne typen svindel er uklart, men den er i sterk vekst.

- Redningssvindler er den virkelige vekstbransjen, mener Slotter.

Spesialagenten venter at antallet og omfanget av redningssvindler vil øke i de neste tre-fire årene, ettersom verden gjør seg ferdig med kredittkrisen.

Kan forlenge krisen
Denne typen svindel kan føre til at de rammede går personlig konkurs, der de egentlig kunne reddet seg inn gjennom en legitim refinansiering.

- Det er mange mennesker vi kunne hjulpet om det ikke var for redningssvindler, sier Melinda Opperman ved huskonsulentbyrået Springboard, til nyhetsbyrået.

Opperman mener denne typen svindel «kan sakke ned enhver potensiell gjenopphenting».

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere