*Nettavisen* Økonomi.

Svindler kjærlighetssyke nordmenn

Jakten på kjærligheten kan være kostbar. «Hilda» fra Ghana lurte en mann for en kvart million.

10.03.07 00:55

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Falske nettdatere fra Afrika er på offensiven i Norge. Økokrim putter de falske nettdaterne i bås med de ikke ukjente Nigeria-bedragerne, og mener godt organiserte svindelligaer står bak inntoget på norske datingsider.

NA24 - din næringslivsavis

- Mange av historiene vi kommer over er så vanvittige at det er vanskelig å forstå at noen kan la seg lure. Det virker som om de som er helt inne i denne nettverdenen inntar en slags psykose, sier rådgiver i Økokrim, Anne Dybo til NA24.

Økokrim anslår at 100 millioner kroner forsvinner ut av landet til utenlandske bedragere i år. Minst to ganger i uken stopper de kjærlighetssøkende nordmenn fra å havne i kloa på falske nettdatere etter tips fra bekymrede familiemedlemmer og banker.

Svindyrt
Historien om hvordan «Hilda» fra Ghana lurte 246.000 kroner fra en godtroende nordmann er en av dem.

«Hilda» sendte i lengre tid forlokkende bilder av seg selv til den norske 41-åringen, som var en ivrig nettdater. Kvinnen fortalte hun hadde en stor drøm om å besøke sin «utkårede» i hans hjemland, og mannen bladde gledelig opp 1650 euro, eller 13.500 kroner, for hennes flybillett fra Ghana til Norge. Sørgelig var derfor beskjeden om at «Hilda» ble nektet å forlate landet før hun hadde betalt 3000 euro, over 24.000 kroner. Mannen satte over pengene, men rot med papirene sørget for at hun ble arrestert og måtte betale 40.000 for å bli løslatt mot kausjon. Nok en gang kom 41-åringen kvinnen til unnsetning. Endelig var kvinnen på vei til Norge, men en trafikkulykke inntraff på vei til flyplassen og kvinnen havnet i koma. En lege ga nordmannen den triste nyheten, men han ble lovet at for den nette sum av 8000 euro, nesten 65.000 kroner, ville kvinnen bli helt bra igjen. Mannen punget til sammen ut 20 000 euro, over 160.000 kroner, i sykehusregninger.

Økokrim ble nylig kontaktet av nordmannens familie fordi han hadde lånt penger av dem i hans siste desperate forsøk på å få kvinnen til Norge. Mannen sliter visstnok med dyp kjærlighetssorg etter at kvinnen aldri dukket opp på flyplassen.

Damemagneter
En ny trend er at norske kvinner lar seg lure av afrikanere med lekre kropper og sørgelige liv. At stadig flere eldre lærer seg surfekunsten gjør også disse til ettertraktede svindlerobjekter.

Økokrim forteller om en gift 75-åring som nylig var i lykkehus etter å ha kapret en 25 år gammel kvinne fra Sør-Afrika på nettet og aktet å bringe henne til Norge. Mannens sønn oppdaget «utroskapet» og kontaktet Økokrim. Da hadde 75-åringen allerede blitt loppet for rundt 100 000 kroner, og blant annet investert i et nytt kjøkken til den matglade kvinnen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.