*Nettavisen* Økonomi.

Svindlet storbank for 40 milliarder

Utro tjener sender sjokkbølger inn i finansmarkedet.

24.01.08 15:02

En trader i Frankrikes nest største bank er avslørt for milliardsvindel.

NA24 - din næringslivsavis

Utro tjener
Forrige helg oppdaget Societe Generale at en ansatt trader i Paris i hemmelighet har bygget opp posisjoner som vil koste banken 4,9 milliarder euro, eller om lag 40 milliarder kroner før skatt.

Den ikke navngitte megleren skal ha gått langt utover sine fullmakter på kontraktsmarkedet som baserer seg på de europeiske børsene.

Ifølge konsernledelsen skal traderen være 30 år og har vært ansatt siden 2000. Societe Generale har nå avsluttet posisjonene som var satt opp av traderen. Han skal ha benyttet sin tidligere erfaring som back-office-medarbeider til å sette opp transaksjonene, og svindelen ble oppdaget 19. og 20. januar.

- Det er et enormt tall, sier strateg Jean-Paul Pierret i Dexia Securities France til Bloomberg News.

Klikk og se hva TV 2s Europa-reporter Elin Sørsdahl forteller om bankskandalen som ryster Europa. Saken fortsetter under.

208308

Se flere saker fra NA24-TV her

Nye subprime-tap
Og som om ikke det var nok tar Societe Generale ytterligere avskrivninger på 2 milliarder euro i fjerde kvartal på bakgrunn av tap på subprime-relaterte investeringer. Selskapets overskudd i 2007 blir derfor i størrelsesorden 600-800 millioner euro mot 5,22 milliarder euro i 2006.

Nå planlegger storbanken å reise 5,5 milliarder euro i kapitalforhøyelse for å redde seg ut av problemene.

Styreformann Daniel Bouton skal ha foreslått å trekke seg, men dette ble stemt ned i styret. Bankens aksjer har falt med 20 prosent hittil i år på bakgrunn av forventninger om ytterligere avskrivninger.

Føyer seg inn i rekken
Dagens svindelkunngjøring kommmer fire måneder etter at franske Credit Agricole avslørte at uautorisert eiendomhandel ved investeringsvirksomheten i New York har kostet den 250 millioner euro.

Historiene føyer seg inn i rekken av flere store tap opp gjennom tiden.

Den meste kjente er historien om Nick Leeson, som midt på 1990-tallet klarte å kjøre en av Englands mest tradisjonsrike banker, Barings Bank, rett i grøfta med tap på ni milliarder kroner. Snipp, snapp, snute, så var 233 års bankhistorie ute.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag