NA24.no

Svindyr bakrus(s)

Sist oppdatert:
I to uker har de festet og plaget folk. Nå er det russen som får svi på pungen.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Russen i år var villere enn noensinne.

50.000 per hode
Nå er imidlertid årets russetid historie, men feiringen vil svi på pungen i lang tid fremover for både russen og deres foreldre, som ofte tar regningen etter at deres håpefulle har lagt 12 års skolegang bak seg.

NA24 - din næringslivsavis

En ringerunde NA24 har gjort blant slitne Oslo-russ dagen-der-på forteller om budsjetter på mellom 25 000 og 50 000 kroner per hode for 14 dager med rus og dus. Det betyr at russen på de rundt 120 bussene i hovedstaden trolig har svidd av rundt 100 millioner kroner på årets festligheter. Mamma og pappa betaler mer enn halvparten.

Shopper på Svinesund
På bussen Heroes, som stort sett består av velstående Nordstrands-ungdom, var budsjettet 1,3 millioner kroner, noe som tilsvarer 50 000 kroner per hode på bussen, og den er dermed en av bussene i øvre prisleie. Etter å ha sovet i 22 timer forteller en av ”heltene” gladelig om årets pengesluk.

- Trenden blant årets russ var å dra på shopping på Svinesund. Vi holdt heller en Kung eller en Blå Gul i hånden for en fjerdedel av prisen på en norsk Ringnes, forteller en utslitt Even Pettersen.

Gutta i Heroes hostet opp over 1,3 millioner for russegledene.
Gutta i Heroes hostet opp over 1,3 millioner for russegledene.

Kostnader bare til bussen beløp seg for Heroes-gutta på rundt 550 000 kroner. Guttene måtte ut med 24 000 kroner hver av egen lomme i startkostnader for bussen, i tillegg til et endeløst antall dugnadstimer. Klær, som like gensere, boblejakker, fleeceplagg og nøkkelringer (ytterst viktig) beløp seg på rundt 3500 kroner per person. Drikkevarer for fjortendagers-fylla beløper seg i følge Even på 7000-8000 kroner, dersom man ikke har dratt på Harry-tur. Selv kom han unna med rundt 3000 kroner.

Egne lydteknikere
Hotell (ja, for man sover på hotell, og ikke på bussen, når man er på tur) mat og taxi-kostander (?) forteller Even at han har fått mamma og pappa til å betale, men poengterer at han har jobbet hardt på den lokale butikken for dekke de andre utgiftene. Andre på bussen har lånt eller fått store deler fyllekula dekket av foreldrene.

Nordstrands-gutta leide inn to lydteknikere og måtte ha en enorm kranbil for å få rigget anlegget både ved treff på Tryvann og i Stavanger. Likevel vant de ingen lydpris. Han kaller Rok, organisasjonen som står for Tryvanns-kåringene for korrupt.

- Det går rykter om at vinnerne betalte 60 000 kroner for prisen, sier han.

- Eksamen da, hvordan er det med forberedelsene?

- Jeg vet ikke når de er engang, men jeg vet vi er ferdige 13. juni, forteller Even før han må haste seg til matbutikken for å jobbe inn bakrusens pris.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere