*Nettavisen* Økonomi.

Svindyr boligfelle for utålmodige

Privatøkonom Endre Jo Reite i Sparebank 1 SMN advarer utlåmodige boligkjøpere om kostbar felle.

Boligkjøpere som er for kjapp på labben risikerer tap på langt over 100.000 kroner.

08.08.14 07:22

Boligmarkedet i Norge er hett og svært mange unge ønsker å kjøpe i stedet for å leie.

Høye boligpriser og egenkapitalkrav har gjennom de to siste årene gitt en boom i økonomisk foreldrehjelp.

- Svært få foreldre har tatt en gjennomgang av hva dette betyr for egen økonomi. I tidligere undersøkelse oppgav en av syv at de angret på bolighjelpen, og dette var mens prisene fremdeles steg i rekordfart, sier privatøkonom Endre Jo Reite i Sparebanken 1 SM.

Store konsekvenser ved kjapt boligbytte
Han maner både foreldre og unge til forsiktighet.

- Det er lett at foreldre stiller opp med hjelp til boligkjøp uten å ha tatt en gjennomgang av sin egen økonomi. Husk at i rushet om kjøp av småleiligheter tar budrundene lett av. Hvis boligkjøper raskt endrer planer og må bytte bolig er det for en selveierleilighet til 2,5 millioner over 140.000 i kostnader forbundet med kjøp og salg som du neppe vil få tilbake, sier Reite. (se tabell under)

- Siden nedbetaling av gjeld normalt er lav de første årene, og siden boligverdiene er ned fra toppen i fjor vår risikerer vi da at foreldrene både må stille sikkerhet for et restlån etter boligsalg, og samtidig blir utfordret på å stille opp med enda mer sikkerhet til nytt og dyrere boligkjøp, sier Reite.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Dersom du vil selge etter kort tid tilsvarer nevnte tall at du trenger en salgssum som er nesten seks prosent over det du gav for leiligheten. På kort sikt er en slik prisøkning urealistisk, og det spiser fort opp over en tredjedel av egenkapitalen din så foreldrehjelpen ved neste boligkjøp også må ta høyde for dette, minner Reite om.

Foreldre kan bli sovepute

Sparebank 1 SMNs egne tall viser at både antallet unge som har kjøper bolig med hjelp fra foreldre, og som etter kort tid vil bytte, øker.

- Hjelp til barna i en økonomisk krisesituasjon er viktig og riktig dersom man har mulighet til det, men når så mange foreldre oppgir at de overfører penger i løpet av et år så er det en fare for at de unge ikke lenger ser verdien av å tilpasse utgifter til inntekter, samt bygge seg opp buffer i privatøkonomien. 2 av 10 i alderen 25 til 34 år oppgir at løsningen på et betalingsproblem er å få penger fra partner eller familie.

For studenter som skal bli på studiestedet i mer enn 3-5 år så vil boligkjøp som oftest være en god investering.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag