*Nettavisen* Økonomi.

Svineinfluensaen kan koste skjorta

Foto: YONHAP (REUTERS)

Anbefaler kunder å rømme Mexico.

27.04.09 15:48

«Steng posisjonene i Mexico» er det klare rådet fra svenske SEB etter utbruddet av griseinfluensaen. Grunnen som oppgis, i et notat som ble sendt ut til kundene mandag ettermiddag, er den raske spredningen av viruset og påvirkningen dette har på økonomien.

NA24 - din næringslivsavis

- Verden står aldri stille, men noen ganger skjer endringene fortere enn ventet. Denne gangen er det til det verre, skriver SEB.

- Vi tror det er altfor tidlig å bli alarmert, men uansett forventer vi at investorer og til en viss grad den innenlandske etterspørselen faller tilbake inntil videre.

SEB skriver samtidig at det man lærte etter SARS-utbruddet i 2003 var at effekten kom noe i etterkant, men var klart negativ på realveksten og også på aksjemarkedet. Det asiatiske markedet gjorde det svakere enn resten av verden i tre måneder etter dette utbruddet før oppturen ble brattere

Dermed anbefaler banken kundene sine å trekke seg unna, ettersom risikoen for et tilbakeslag nå er større enn forrige gang.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Svinaktig for økonomien
Utbruddet av svineinfluensaen legger dempere på utsiktene om en bedring i verdensøkonomien. Mandag blir en rekke av de store internasjonale børsene sendt ned på influensafrykt.

Les mer her: Sykdom senker børsene

Ifølge Reuters frykter analytikerne nå at en mulig pandemi kan sende allerede økonomisk hardt prøvede land inn i en ytterligere resesjon. En pandemi er en sykdom som kan spre seg til hele verden. Den kommer gjerne med noen tiårs mellomrom. Siste gang man hadde en pandemi var HongKongsyken i 1968 til 1970. Mest kjent er spanskesyken i 1918.

Kan bli dyrt
Viruset har allerede drept 103 personer i Mexico City.

Mandag bestemte EU og kalle inn til hastemøte om saken. Det er særlig reisebransjen og matbransjen som trolig vil merke de økonomiske konsekvensene av svineinfluensaen mest.

I 2008 estimerte Verdensbanken at en fugleinfluensa ville koste 20.000 milliarder kroner. Dette tilsvarte et fall i verdens brutto nasjonalprodukt på fem prosent.

I 2003 rammet SARS-utbruddet reise- og handelsvirksomheten. Det ble da anslått at den sørasiatiske regionen tapte 267 milliarder kroner. Denne sykdommen varte i seks måneder og drepte 775 mennesker av de 8.000 som ble rammet.

Noen tjener penger
Som i alle kriser, er det noen som tjener penger.

Det sveitsiske farmasikonsernet Roche Holding steg rett til værs på den sveitsiske børsen. Selskapet var ute å meldte om at de nå jobben med en produkttilpasning fra sin fugleinfluensavaksine.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.