*Nettavisen* Økonomi.

Svineinfluensaens hemmelig gruppe

Foto: MICHAEL BUHOLZER (REUTERS)

Få vet hvem som sitter i ekspertgruppen som fikk landene til å kjøpe influensavaksine for 55 milliarder kroner.

Hvem som sitter i ekspertgruppen, som var rådgivere til generaldirektøren i Verdens helseorganisasjon Margaret Chan, er hemmelig. Dermed er det ikke mulig å finne ut deres tilknytning til farmasiindustrien.

Kjempe inntekter
I en bredt anlagt reportasje har danske Dagbladet Information tatt for seg forholdene rundt WHOs pandemiadvarsel. Etter råd fra den hemmelige ekspertguppen, eller den såkalte krisegruppen, gikk Chan til det skrittet å sende ut et pandemivarsel.

Varselet ført igjen til en enorm økonomisk gevinst for farmasiindustrien. Flere av medlemslandene i Verdens helseorganisasjon har nemlig kontrakter med de store farmasiselskapene, og plikter derfor å kjøpe vaksiner hvis WHO sier at et virus er en pandemi.

I Norge bestilte daværende helseminister Bjarne Håkon Hanssen inn 9 millioner doser, slik at hele befolkningen kunne ha mulighet til å få to doser av vaksinen. Det var imidlertid ikke bare i Norge helsemyndighetene kjøpte vaksiner. Totalt har trolig farmasiindustrien tjent svimlende 50 milliarder kroner på pandemivarselet til generaldirektøren til Verdens helseorganisasjon på verdensbasis.

Ikke offentlig tilgjengelig
Dagbladet Information skriver at det, til tross for Krisekomitéens innflytelse og makt, ikke er offentlig tilgjengelig hvem som sitter i den. Dermed kan man altså ikke vite medlemmenes bindinger til farmasiindustrien.

Det eneste som er tilgjenglig for offentligheten er at komitéen består av 18 personer som er utvalgt av generaldirektøren selv.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.