*Nettavisen* Økonomi.

Svir for dyrere varer

Hennes og Mauritz i Norge er ikke lenger en pengemaskin. Regnskapsregler har skylden.

19.06.09 14:41

Hennes & Mauritz Norge leverte neste en milliard i overskudd i både 2007 og 2006. Men i 2008-regnskapene er resultat før skatt falt til 282 millioner kroner.

NA24 - din næringslivsavis

Men årsaken til det er ikke at nordmenn har vendt ryggen til den svenske klessuksessen.

Grunnen er at det børsnoterte svenske konsernet har lagt om organiseringen slik at de må betale mer for varene de kjøper sentralt. For konsernet som helhet er det dermed ingen endring, men det går utover lønnsomheten i det norske selskapet.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Betaler mer
- Vi må betale mer for en vare når den kommer til Norge, sier Daniel Kulle som er administrerende direktør i Hennes & Mauritz Norge til NA24.

Han forteller at dette er en tilpasning hele konsernet har gjort til internasjonale regnskapsregler.

Selskapets resultat før skatt endte på 282 millioner kroner, fra 981 millioner kroner i 2007. Omsetningen var nærmest uendret og endte på 3,611 milliarder norske kroner fra 3,614 milliarder kroner i 2007.

Fornøyd bak tallene
- Hvordan var lønnsomheten når man justerer for de endringene man gjorde i regnskapet?

- Det var bra. Vi er fornøyde med omsetningsveksten og med kostnadsnivået og kostnadsbildet. Vi har vært fantasisk flinke på driften i 2008, sier Kulle til NA24.

Finanskrisen slo for fullt inn i det norske markedet i fjor høst da storbanken Lehman Brothers gikk overende og bankene dro opp renten. Siden har rentene i Norge falt kraftig.

Venter på høsten
- Vi merker oss at kundene er noe mer tilbakeholdne, men vi har fordelen at vi har selger mote og kvalitet til beste pris, sier Kulle som forteller at høsten år vil være avgjørende for å se hvordan året utvikler seg i forhold til fjoråret.

- Høsten blir interessant. Det er en vanvittig rentenedgang som har gjort folk har mye mer penger, sier Kulle til NA24.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.