SWISSLEAKS: Norge ba ikke om innsyn

Hemmelige kontolister over 106.458 klienter fra banken HSBC Privat Bank i Geneve i Sveits er lekket til den franske avisen Le Monde og International Consortium for Investigative Journalists. På bildet: HSBCs hovedkontor i London.

Hemmelige kontolister over 106.458 klienter fra banken HSBC Privat Bank i Geneve i Sveits er lekket til den franske avisen Le Monde og International Consortium for Investigative Journalists. På bildet: HSBCs hovedkontor i London. Foto: (HSBC)

Norge ba ikke om data som kan avsløre skjulte formuer i Sveits.

09.02.15 07:17

Hemmelige kontolister over 106.458 klienter fra banken HSBC Privat Bank i Geneve i Sveits er lekket til den franske avisen Le Monde og International Consortium for Investigative Journalists. Det skriver Aftenposten, som har deltatt i samarbeidet med 130 journalister i 45 land.

Le Monde har fått tilgang til dataene fra franske myndigheter, men opprinnelig stammer lekkasjene fra dataeksperten Herve Falciani som jobbet for banken i 2008.

Ifølge Aftenposten viser listene at 111 klienter med tilknytning til Norge hadde 2,8 milliarder kroner på konto i HSBC i Sveits.

Ingen innsynskrav fra Norge
I andre land har skattemyndighetene dratt inn milliarder av kroner som følge av lekkasjen. Men den norske listen ligger fortsatt i Frankrike, fordi norske skattemyndigheter ikke har bedt om å få om den.

- Skatteetaten ba ikke spesifikt om den filen. I den perioden for fem-seks år siden jobbet vi med flere andre interessante informasjonskilder, som dataene fra banken LGT i Liechtenstein, sier Øivind Strømme, regiondirektør i Skatteetaten til Aftenposten.

Han opplyser at de nordiske landene ikke fikk tilbud om opplysningene fra franske myndigheter.

Konto knyttet til DNB
De norske filene i materialet viser at den største kontoen inneholdt 293 millioner dollar. Denne kontoen er knyttet til et fond DNB forvaltet på vegne av en rekke kunder.

- HSBC var kontofører/depotbank for fondet, og det er mulig at det er grunnen til at denne summen dukker opp i HSBC-sammenheng, men dette er altså penger som er investert i andre fond, ikke plasseringer på konto i HSBC, skriver informasjonsdirektør Even Westerveld i en e-post til Aftenposten.

«Tiden nå er moden»
Etter at Aftenposten tar kontakt, sier imidlertid Skatteetaten at «tiden nå er moden» for å be om informasjonen fra lekkasjen.

Å ha penger i en sveitsisk bank er i seg selv ikke ulovlig. Det er derfor grunn til å tro at mange av de 111 norske klientene har rent mel i posen. En stor del av de 2,8 milliardene er dessuten knyttet til fond og selskaper som har oppgitt dette i sine regnskaper.

Men listene inneholder også flere små og større formuer som de norske klientene forsøkte å skjule: 34 av dem hadde skaffet seg en konto uten navn, slik at ingen skulle se hvem som eide kontoen. 22 av kontoene tilknyttet Norge gikk via offshoreselskaper, hvor norske skattemyndigheter har svært lite innsyn i hva som skjer.

Flere melder fra - økt frykt for å bli tatt
I fjor meldte 295 personer fra til Skatteetaten om skjulte formuer i utlandet. Det er dobbelt så mange som året før. Til sammen dreide det seg om 7 milliarder kroner.

Bakgrunnen for økningen er trolig frykten for å bli tatt, tror skattedirektøren.

- Faren for å bli tatt har aldri vært større enn den er i dag, sier skattedirektør Hans Christian Holte til TV 2.

143 formuer ble meldt inn fra Sveits, 18 fra De britiske øyer, 16 fra USA og 13 fra Luxembourg. Resten fra andre land, og faktisk noen skjulte formuer fra Norge.

- Det er et stort spenn her, både i hvem som melder seg og også hva slags forhold de melder, alt fra små summer til flere hundre millioner kroner, sier skattedirektør Hans Christian Holte.

- Det er vesentlig vanskeligere å skjule penger på en konto i Sveits i dag enn for bare to-tre år siden, advarer Holte.

Blir man tatt, risikerer man en straffeskatt på 60 prosent, så det er betydelige summer å spare på å melde seg frivillig.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBEDNettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.