NA24.no

BONUSFEST: Her er fire av direktørene som fikk solide bonuser etter 2013. Fra venstre: Administrerende direktør Ismo Haaparanta i Sydvaranger gruve, utviklingsidrektør Harald Martinsen, administrerende direktør John Sanderson i Northern Iron Ltd. og administrasjonsdirektør Sissel Bækø.
BONUSFEST: Her er fire av direktørene som fikk solide bonuser etter 2013. Fra venstre: Administrerende direktør Ismo Haaparanta i Sydvaranger gruve, utviklingsidrektør Harald Martinsen, administrerende direktør John Sanderson i Northern Iron Ltd. og administrasjonsdirektør Sissel Bækø. Foto: Fotomontasje/arkivfoto (Finnmarken)

Sydvaranger gikk med ti millioner i minus - sjefene fikk seks millioner i bonus

Sist oppdatert:
- Veldig underlig, sier tillitsvalgt.

Seks ansatte i toppledelsen på Sydvaranger gruve og morsselskapet Northern Iron Limited fikk i fjor utbetalt bonuser på totalt 6,3 millioner kroner, skriver Finnmarken.

Det viser årsrapporten for 2013 til Northern Iron Limited, som ble gjort offentlig denne uken.

De seks toppsjefene i Sydvaranger gruve fikk i tillegg utbetalt ordinær lønn på til sammen 11,1 millioner kroner og andre ytelser og godtgjørelser på 1,4 millioner kroner.

Et vanskelig gruveår i 2013

Sydvaranger gruve hadde et vanskelig 2013. En stans ved hovedmøllen på separasjonsverket i Kirkenes i mai førte til en to uker driftsstans.

Og i september måtte selskapet flytte produksjonen bort fra de malmrike områdene i Bjørnevatn-bruddet, etter at det ble oppdaget en sprekk i gruveveggen.

Totalt tapte selskapet 10,1 millioner kroner i fjor. Legger man sammen driftsresultatet fra 2012 har Sydvaranger gruve de siste to årene gått med et underskudd på nærmere 75 millioner kroner.

Skal spare penger

Sydvaranger gruve tar nå grep for å spare penger. Allerede i februar kunne Finnmarken melde at selskapets ledelse vurderte å sette ut alle sprengnings- og borrearbeider til et eksternt selskap.

Og forrige uke signerte Sydvaranger gruve en avtale med det verdensledende Orica-konsernet, som igjen har gjort en avtale med Kirkenes-entreprenøren AS Oscar Sundquist som skal bidra med uttak av nærmere 140 millioner tonn malm og gråberg.

Hensikten er å kutte kostnader i driften. Kvaliteten på malm og gråberg har vært varierende over tid, og dette har påvirket resultatene til Sydvaranger, het det fra ledelsen.

Millioner i bonuser

Den personen med høyest bonus i fjor er tidligere administrerende direktør John Sanderson med en bonusutbetaling på 1,6 millioner kroner. I tillegg kommer grunnlønnen på 2,1 millioner og pensjonsavsetninger på 340.000 kroner.

Totallønnen er på drøyt fire millioner kroner, noe som gjør Sanderson til den best betalte lederen i selskapet.

Det som er verdt å merke seg, er at Sanderson sluttet i stillingen 8. juli i fjor.

Kom fra økonomidirektørjobb

Utviklingsdirektør Harald Martinsen fikk i fjor en bonus på 1,1 millioner kroner, mens produksjonsdirektør Rob Brown fikk 936.000 i bonus, noe som gjorde at Brown totalt hadde utbetalt 3,2 millioner kroner i lønn i fjor.

Ny administrerende direktør i Northern Iron Limited, Antony Beckmand, kunne innkassere en bonus på 962.000. Beckmand kom fra stillingen som økonomidirektør da han startet som ny administrerende direktør etter John Sanderson i juli i fjor.

Ismo Haaparanta, administrerende direktør i Sydvaranger gruve, er den i toppledelsen som har fått den laveste bonusutbetalingen. «Kun» 743.000 bonuskroner ble utbetalt til Haaparanta i fjor.

Ville ikke kommentere

Finnmarken har forespurt utviklingsdirektør Harald Martinsen om bonusene. Martinsen fungerer også som Sydvaranger gruves pressetalsmann, men ønsket ikke å kommentere saken.

Hovedtillitsvalgt Henning Bråten reagerer kraftig på de høye lederbonusene. - Uavhengig av hvordan bonusene blir regnet ut, og på hvilket grunnlag, er bonuser på seks millioner kroner mye penger til så få mennesker.

Martinsen viste videre til styreleder Peter R. Bilbe i Northern Iron Limited.

Det er styret i Northern Iron Limited som er ansvarlig for lønns- og bonusvilkårene for ledelsen i Sydvaranger gruve og Northern Iron Limited.

Finnmarken lykkes ikke å få kommentarer fra Bilbe før avisa gikk i trykken tirsdag kveld.

- Veldig underlig

Hovedtillitsvalgt Henning Bråten reagerer kraftig på de høye lederbonusene. Han vil nå ta opp saken i møter i bedriftsutvalget, der tillitsvalgte møter selskapets ledelse.

- Jeg kan ikke helt se at disse bonustallene stemmer overens med de tallene som blir presentert for oss i forskjellige lønnsforhandlinger. Uavhengig av hvordan bonusene blir regnet ut, og på hvilket grunnlag, er bonuser på seks millioner kroner mye penger til så få mennesker.

- Hva tenker du om at selskapet har et bonussystem som gjør at ledelsen får bonuser, selv om Sydvaranger taper penger?

- Det er veldig underlig. Jeg tror ikke det krever ytterligere kommentarer, sier Bråten.

Les flere saker i Finnmarken

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere