Sydvaranger Gruve konkurs: Han mistet julelønnen

SKUFFET: Tillitsvalgt og styremedlem Henning Bråten mistet julelønnen da Sydvaranger Gruve ble begjært konkurs én dag før lønnen skulle utbetales. Det er imidlertid håp da klubben er dialog om forskuttering fra lønnsgarantifondet.

SKUFFET: Tillitsvalgt og styremedlem Henning Bråten mistet julelønnen da Sydvaranger Gruve ble begjært konkurs én dag før lønnen skulle utbetales. Det er imidlertid håp da klubben er dialog om forskuttering fra lønnsgarantifondet. Foto: Stian Hansen (iFinnmark)

380 ansatte kan ha fått sin siste lønning fra Sydvaranger. Gruva har 23,5 millioner kroner i utestående lønn.

19.11.15 09:56

Onsdag ble det klart at gruvegiganten Sydvaranger Gruve er konkurs.

Tillitsvalgt og styremedlem Henning Bråten mener det var kynisk å begjære konkurs en dag før julelønna skulle utbetales. Han legger mye av ansvaret på kreditoren DNB, skriver iFinnmark.

- Dette var bedritent gjort. Samtidig er de i sin fulle rett. De har støttet oss lenge, sier Bråten, og legger til at han synes de lønna burde bli prioritert.

Bråten presiserer at investorene kan ha mistet alt de gikk inn med, og er glad for å ha beholdt jobben fram til nå.

Les mer: Nordnorsk gruvegigant konkurs - 400 ansatte mister jobben

Klubben har dialog med Sparebank1 om forskuttering fra lønnsgarantifondet.

DNB nådde grensen

Gruvas direktør Antony Beckmand vil ikke kommentere anklagene mot banken.

- Etter å ha evaluert tilgjengelige muligheter og feedbacken fra finansiørene [DnB og Innovasjon Norge], så styret ingen mulighet til å finne en løsning. Da er styret etter norsk lov forpliktet til å fatte beslutningen [om konkursbegjæring].

DNB sin kommunikasjonssjef Even Westerveld sier banken har strukket seg uvanlig langt for gruva.

- Som bank har vi også ansvar for å si ifra når strikken er strukket så langt som mulig. Det tidspunktet kom i dag.

- Hvorfor ba DNB om konkursbegjæring akkurat nå?

- Først må jeg presisere at styret, ikke DNB, har begjært selskapet konkurs. Dette handler om et mye større bilde. Lønnsutbetalingene i seg selv har ikke ført selskapet inn i denne situasjonen. Hovedgrunnen er at malmprisene er veldig dårlige. DNB må ta et betydelig tap på konkursen, svarer Westerveld.

- Det eneste riktige

- Ifølge morselskapet Northern Iron var kreditorene uvillige til å delta i videre forhandlinger med investorer som har vist sin interesse. Stemmer dette?

- Interessentene som har vært på banen den siste tiden, har ikke vært realistiske alternativer. De har ikke hatt troverdige planer for videre drift. Nå får vi se om noen seriøse aktører vil overta.

- Tror du det skjer?

- Jeg skal ikke spekulere i det. Vi konstaterer at styret har begjært oppbud. Det var det eneste riktige i denne situasjonen. Styret i Sydvaranger Gruve AS har gjort en god jobb med å lete etter løsninger. Vi har satt pris på det, og de ansatte har lagt ned en kjempeinnsats. De har virkelig stått på med kniven mot strupen, sier Westerveld.

IN fikk ikke godt nok tilbud

Innovasjon Norge har også strukket seg langt for gruva, ifølge kredittdirektør Nils Roald.

- Det har fra bedriftens side ikke vært reist spørsmål om videre utsettelser. Konkursen i bedriften kommer som en følge av at driften ikke er regningssvarende, og at driftsbildet framover er meget krevende. Videre gjeldsutsettelser ville ikke rette på det, sier han til Finnmarken.

Innovasjon Norge ble spurt om å selge sine krav, men ikke fått noe tilbud de kunne godta.

Les flere saker fra iFinnmark!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.