*Nettavisen* Økonomi.

Syk, sykere, nordmenn

Foto: Scanpix (Scanpix)

Det finnes ingen industriland som har høyere sykefravær enn Norge.

26.11.10 12:14

Nordmenn har mer fravær fra jobb grunnet sykdom enn innbyggerne i alle andre industriland. Og som ikke det er nok, viser tall fra OECD at vi er så godt som verst i klassen når det gjelder andelen uføre også, melder NTB.

Før ledigheten økte etter finanskrisen i 2008 hadde Norge fem ganger flere uføretrygdede enn arbeidsledige, skriver Finansavisen, som har hentet tallene fra en ikke offentliggjort rapport fra OECD – Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling.

Mere negativt
Norge stilles i et spesielt dårlig lys når det går frem at over 10 prosent av befolkningen i arbeidsføralder er på trygdeordninger. Snittet i OECD-landene er 5,7 prosent. Norge bruker, som resultat av dette, mer penger enn noe annet land, hele 4,8 prosent av BNP, på at arbeidstyrken ikke jobber. Dette er tre ganger så mye som gjennomsnittet i OECD.

- Norge har på enhver tid nesten 600.000 mennesker arbeidsfør alder som mottar støtte fra de tre største trygdeordningene sykepenger, arbeidsavklaringspenger og uføretrygd, sier NHO til NA24.

- Norge har et veldig generøst trygdesystem. Man kan blant annet være sykmeldt et helt år, sier NHO til NA24.

- Noe av grunnen til de høye uføre-tallene i Norge er at man i det norske systemet kan bli uføretrygdet på flere grunnlag. Helse, alder, kompetanse og alder er typiske grunner, sier NHO til NA24.

Det positive
Fordelen med de norske ytelsene er at andelene fattige uføre er halvparten så høy som for resten av OECD-landene, nemlig 11 prosent kontra 22 prosent. Dessuten hindrer ytelsene at syke støtes ut av arbeidslivet. Bare halvparten så mange syke og uføre er ledige i Norge i forhold til OECD-snittet.

OECDs mener Norge bør senke uføretrygden til samme nivå som arbeidsledighetstrygden.

Les flere saker på NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.