*Nettavisen* Økonomi.

Syke ting som kreves på jobb

Foto: Trond Lepperød/Nettavisen

Ansatte har ikke lov til å gå ned trapper uten å holde i gelenderet, eller fylle kaffekoppen helt opp.

24.08.12 22:07

Nå spres idiotiske USA-forbud seg til Norden.

- Ja, vi ser nok en trend i Norge også, bekrefter Carl Borge-Andersen, høyskolelektor innen ledelses- og organisasjonsfag på BI til Nettavisen NA24.

Amerikanske selskaper er så opptatte av å beskytte sine medarbeidere, og slippe unødvendige økonomiske virkninger, at de setter strenge regler for hva som er lov til å gjøre på en arbeidsplass.

I takt med at amerikanske selskaper etablerer seg i Norden, sprer også disse sikkerhetsreglene seg hitover.

Kaffeforbud
Selskapet Danisco har nylig blitt kjøpt opp av den amerikanske kjemigiganten DuPont. Ansatte i bedriften stusset litt over de nye reglene de måtte forholde seg til. De får nemlig ikke fylle kaffekoppen fordi de kan brenne fingrene, søle eller lage farlig vannplaning på gulvet, ifølge Ritzau.

- Ja, vi ser nok en trend i Norge også. Vi har i de senere årene blitt langt mer bevisst på risiko og risikominimering, men utviklingen har ennå ikke gått så langt som i USA, forteller Carl Borge-Andersen, høyskolelektor innen ledelses- og organisasjonsfag på BI til Nettavisen NA24.

Et annet eksempel er vindmølleselskapet Vestas, der de ansatte ikke får lov til å gå i trappen uten å holde seg fast i rekkverket.

- Eksemplet fra Danmark er nok ikke vanlig å finne i norske personalsystemer i dag, men innen serviceindustrien, McDonalds for eksempel, er det å forvente at det vil dukke opp stadig flere slike varslingstekster vedrørende håndtering eller bruk av serveringsstedets produkter i fremtiden , mener Borge-Andersen.

Finnes det spesielle regler på din arbeidsplass, eller vet du om noen? Tips oss her: alle@na24.no

Kommer til Norge
- Vi beveger oss mot en verden hvor erstatningskrav dukker hyppigere og hyppigere opp, og at der disse vinner fram, blir erstatningsbeløpene stadig høyere. Vi ser at alle tekniske bruksanvisninger i Norge i dag presiserer nødvendigheten av å bruke produktene korrekt for derved å redusere risikoen for erstatningskrav i ettertid, forteller Borge-Andersen.

Borge-Andersen forteller om et klassisk eksempel om en dame som tørket katten i mikrobølgeovnen etter at hun hadde badet den. Konsekvensen ble at katten døde. Senere vant hun fram erstatningskravet i retten i USA, grunnet at bruksanvisningen ikke var redegjort godt nok om farene ved feilaktig bruk.

- Jeg tviler på om et tilsvarende rettstilfelle ville ende opp med seier for kattemoren i norsk rett, men vi er på vei mot et samfunn hvor bedriftene holdes mer og mer ansvarlig for feilbruk av egne produkter, sier Borge-Andersen.

- Saker som dette gjør at bedrifter blir mer og mer forsiktige, på grunn av konsekvensene. Vi beveger oss derfor mot et sånt samfunn, sier Borge-Andersen.

Det kan jo skje noe
- I Norge har vi i de senere år opplevd at beløpsgrensene ved erstatningssaker har økt sterkt så vel i omfang som i beløpsstørrelser, det har gjort at bedriftene i større grad enn før må ta sine forholdsregler, sier Borge-Andersen.

- Også det faktum at vi som medarbeidere skal være dekket av yrkesskadeforsikring på jobben, fører til større aktivitet for å redusere risiko fra så vel bedriftene som forsikringsselskapene som alle har egeninteresser av at forsikringssakene knyttet til yrkesskade ikke vokser for sterkt i antall og økonomisk omfang, sier Borge-Andersen.

- Selskapene gjør det jo for å slippe å komme i juridiske og økonomiske vanskeligheter, fortsetter han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.