NA24.no

Sykefraværet: - Dette avgjør om du går på jobb eller blir hjemme

Foto: Thinkstock
Sist oppdatert:
Tre vurderinger tas når arbeidstakere beslutter om de føler seg for syke til å jobbe eller ikke, det viser ny studie.

«Hvis du våkner en morgen og kjenner at du er syk, faktisk så pass syk at du lurer på om du skal gå på jobb eller ikke, hva er avgjørende for om du går på jobb eller ikke?»

- Det interessante med dette spørsmålet er at vi alle har erfaring med å våkne mer eller mindre syke, og lure på om vi skal holde sengen eller komme oss på jobb. Uansett posisjon og yrke er dette en relevant problemstilling, sier Stipendiat ved Institutt for samfunnsmedisin ved UiB, Inger Haukenes, til Nettavisen.

Sammen med forskerne Tone Morken og Liv Heide Magnussen ved UNI helse/UiB, har Haukenes intervjuet 263 mannlige bilmekanikere fra 19 bilverksteder i Bergen.

Nærvær eller fravær?
Haukenes opplyser til Nettavisen at internasjonale studier innen nærvær-fraværs beslutninger peker på at ansvar i jobben, forpliktelser overfor andre personer, arbeidsoppgaver som venter og vikarmuligheter er med å påvirke beslutningen om nærvær eller fravær.

Majoriteten av studiene er imidlertid utført i offentlig sektor (helse, sosial, undervisning) der ansvaret for pasienter, klienter og elever veier tungt.

Derfor var Haukenes og hennes kolleger interessert i å finne ut hvordan bilmekanikere ville svare på dette spørsmålet.

I motsetning til i offentlig sektor er bilbransjebedrifter private, bilmekanikere primært menn og arbeidsobjektet er bilen.

- Vårt hovedinntrykk var at bilmekanikere viste en sterk vilje til å velge nærvær fremfor fravær i tilfeller der de var syke, forteller forskeren.

3 kategorier av vurderinger veier tungt i beslutningen
- Vi fant 3 kategorier av vurderinger som veiet tungt i beslutningen, sier Haukenes, og lister følgende:

1. Helsetilstanden - hvorvidt en var «for syk eller frisk nok» til å gå på jobb. Det er en grenseoppgang her, som for bilmekanikere og kanskje folk flest, handler om sykdommens art. For eksempel går ikke bilmekanikeren (eller andre yrkesgrupper får vi håpe) på jobb med omgangssyke eller høy feber. Forkjølelse i alle varianter derimot, var det helt greit å gå på jobb med. Det var også en oppfatning av at hvis du fungerte greit hjemme, fungerer du også greit på jobb.

2. Vanen - betydningen av den daglige rutine. Bilmekanikere flest er oppe tidlig om morgenen og for mange var ikke det et tidspunkt der en vurderte sin helsetilstand i forhold til arbeid. Dette tidspunktet på dagen egnet seg best til å følge rutinen, så fikk dagen vise om en var frisk eller syk. Om bilmekanikeren følte seg syk om morgenen, så var det best å følge rutinen, det vil si gå på jobb.

3. Jobben - betydningen av ansvaret for bilen som skal repareres, kunden som trenger bilen til avtalt tid, kolleger som ev. må overta arbeidsoppgavene, og at det er kjekt å gå på jobb.

- Som du ser, fremkommer det en sterk motivasjon for nærvær fremfor fravær både ved vurdering av egen helsetilstand, atferd knyttet til vaner og ansvar for egne arbeidsoppgaver, sier hun.

Haukenes og kollegaer presenterer også sin forskning under Folkehelsedagen 2011 i Bergen torsdag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere