NA24.no

Foto: Kallestad, Gorm (SCANPIX)

Sykefraværet stuper

Sist oppdatert:
Kraftigste fallet på minst seks år.

Ifølge nye tall fra NAV falt sykefraværet er nå på 7 prosent. Det legemeldte sykefraværet falt med 9,7 prosent i første kvartal sammenlignet med samme tid i fjor, og er nede på 2005-nivå. Dette kommer frem i en melding fra NAV.

En slik nedgang har ikke vært registrert siden endringene i regelverket i 2004. Det legemeldte sykefraværet er nå på samme nivå som i første kvartal 2005.

– Tallene betyr at vi har 730.000 færre tapte dagsverk enn på samme tid i fjor. Det er likevel for tidlig å si om utviklingen i sykefraværet har snudd, skriver arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.

- Pass på sykefraværet
Saglie oppfordrer arbeidsgivere, arbeidstakere og leger til fortsatt å jobbe aktivt med å forebygge sykefravær, tilrettelegge for nærvær og hindre frafall og utstøting fra arbeidsplassen.

– Jeg tror arbeidet for å forebygge sykefravær og for å få sykmeldte raskt tilbake i jobb vinner stadig nytt terreng. Det jobbes godt med dette på mange arbeidsplasser, og det blir svært spennende å se hvordan utviklingen blir videre ut over året, skriver Saglie i meldingen.

I NAV er arbeidet med oppfølging av sykmeldte langt mer omfattende i år enn i fjor. Antall dialogmøter pr måned har økt med 75 prosent fra første kvartal i fjor til samme tid i år. Om lag 80 prosent av dem som har vært sykmeldt et halvt år, og som ikke er unntatt fra å møte, har deltatt i et dialogmøte i NAV.

Flere årsaker
Det egenmeldte sykefraværet er på 1,2 prosent og gikk ned 4,7 prosent. Det legemeldte fraværet er på 5,8 prosent og sank med 9,7 prosent. Til sammen gikk det totale fraværet ned med 8,7 prosent fra første kvartal 2009 til første kvartal 2010.

Den årlige sesonginfluensaen som pleier å komme i januar og februar uteble, og grunnen til dette kan være at svineinfluensaen har fortrengt den vanlige sesonginfluensaen. Til sammen står nedgangen i luftveislidelser for 36 prosent av reduksjonen i sykefraværet, opplyser NAV.

Finanskrisen kan også være blant årsakene til at sykefraværet synker. Tidligere har også sykefraværet gått ned etter at arbeidsledigheten har begynt å stige. Det er mulig at nedgangen nå er i tråd med dette.

Oppmerksomheten rundt det høye sykefraværet i begynnelsen av året og frem til undertegnelsen av IA-avtalen kan også ha vært med på å påvirke nedgangen i sykefraværet.

Nedgangen størst blant unge og menn
Sykefraværet falt noe mer for menn (-10,4 prosent) enn for kvinner (-9,3 prosent). Dette er første kvartalet siden finanskrisen at sykefraværet blant menn har gått ned.

Nedgangen er størst for de yngste aldersgruppene. Det er helt normalt at sykefraværet synker mye for de yngste aldersgruppene i en nedgangskonjunktur. Unge er ofte de første til å miste jobben, og kan ha problemer med å finne seg en ny jobb. Dette fører til at flere unge begynner med studier, og forsvinner ut av arbeidsstyrken.

Nedgangen var størst i Sør-Trøndelag (-12,7 prosent), Troms (-12,7 prosent) og Telemark (-12,4 prosent). Fylkene med lavest nedgang var Vest-Agder (-3,8 prosent) og Møre og Romsdal (-5,6 prosent). Sykefraværet er fremdeles høyst i Finnmark (7,2 prosent) og i Østfold (6,8 prosent). Det laveste sykefraværet finner vi i Rogaland (4,7 prosent) og Oslo (4,9 prosent).

Sykefraværet har gått ned i samtlige næringer, men aller mest i jordbruk, skogbruk og fiske (-16,1 prosent). Andre næringer med stor nedgang i sykefraværet var offentlig administrasjon, forsvar og sosialforsikring (-13,6 prosent) og informasjon og kommunikasjon (-13,4 prosent).

Overnattings- og serveringsvirksomhet hadde den laveste nedgangen (-3,1prosent) sammen med transport og lagring (-4,7 prosent) og forretningsmessig tjenesteyting (-5,1 prosent)

Antall sykefraværsdagsverk sank med over 730.000, en nedgang på 10 prosent. Antall sykefraværstilfeller sank med 18 prosent fra første kvartal 2009 til førstekvartal 2010, noe som utgjør en nedgang i absolutte tall på 101.200 tilfeller, opplyses det i meldingen fra NAV.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere