*Nettavisen* Økonomi.

Sykehus-kaos om ansvar

Spesialisering på sykehusene setter pasientenes liv i fare. En kvinne ble sendt mellom fem sykehus og ligger nå alvorlig syk på Rikshospitalet.

23.02.06 17:15

- Ingen ser pasienten som en helhet, sier gastrokirurg Elisabeth Hegstad ved Gjøvik sykehus til Dagens Medisin.

Dermed blir pasientene i mange tilfeller kasteballer fra det ene sykehuset til det andre. En kvinne som nå ligger alvorlig syk på Rikshospitalet har fra november vært gjennom fem ulike sykehus.

Ingen urolog
I november ble hun henvist til Ullevål Universitetssykehus fra Gjøvik sykehus for nærmere utredning av galleveiene. Ullevål bestemmer at kvinnen må opereres, men først vil de ha en urologisk utredning.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Berit Almendingen/TV 2 Nettavisen

Men ettersom Ullevål ikke har noen urolog, blir kvinnen henvist til Hamar sykehus. Der mener urologen at problemene ikke er urologisk relatert, og sender henne til gynekologisk avdeling på Gjøvik, som opererer livmorfremfall i januar.

Bare få dager etter utskriving blir kvinnen igjen innlagt på Gjøvik, på kirurgisk avdeling. Magesekken er perforert.

Huden er nå nærmest grønn og kvinnen er svært medtatt psykisk og fysisk, skriver Dagens Medisin.

Risiko for pasienter
Ved operasjon samme dag blir det laget en midlertidig drenasje av gallen, og hullet i magesekken blir sydd igjen. Så blir kvinnen overført til Rikshospitalet, der galleveiene skal åpnes når allmenntilstanden hennes er bedre. Dette tilfellet er nå meldt inn til Fylkesmannen i Oppland.

- Funksjonsfordelingen er en risiko for pasienter fordi hver behandler kun har ansvaret for sin del av pasienten. Ingen ser pasienten som en helhet, ansvaret for pasienten blir fragmentert og uoversiktlig, sier Hegstad gastrokirurg Elisabeth ved Gjøvik sykehus til Dagens Medisin.

Hans Petter Aarseth i Sosial- og helsedirektoratet er krystallklar på spørsmål om ansvaret for pasienten blir fragmentert.

- Helt klart. Dette er det største problemet med dagens helsetjeneste. Den enkelte behandler har bare ansvar for en liten bit av pasienten, vi mister helheten, sier Aarseth.

Les flere helsesaker her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.