*Nettavisen* Økonomi.

Sykehusstreiken er over

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (Scanpix)

Arbeidsdepartementet innkalte partene til møte mandag ettermiddag.

14.07.10 07:55

Mandag klokken 16.30 ville statssekretær Gina Lund møte partene i sykehuskonflikten hos Arbeidsdepartementet. Like etter ble det klart at de grep inn med tvungen lønnsnemnd.

Ifølge NTB økte trykket i konflikten da arbeidstakerorganisasjonen YS tirsdag tok ut ytterligere 191 medlemmer i streik.

Les også:- Streiken får store konsekvenser

Statens helsetilsyn meldte tidligere på dagen at det ikke var fare for liv og helse ved sykehusene som var berørt. Etter et møte tirsdag ettermiddag meddelte de følgende til departementet:

«... vi er i en situasjon med umiddelbar fare for liv og helse i sykehuskonflikten.»

Statssekretær Gina Lund har derfor, på vegne av arbeidsminister Hanne Bjurstrøm, meddelt partene i konflikten at regjeringen vil vedta en provisorisk anordning om at konflikten løses ved tvungen lønnsnemndsbehandling.

Ifølge en pressemelding vil partene gjenoppta arbeidet med å finne en løsning på konflikten så snart som mulig.

Bekymret for ambulansetjenesten

- Det som er utslagsgivende for regjeringen er vurderingen fra Helsetilsynet om at det nå er fare for liv og helse, er kommentaren fra Lund.

Det skal være dispensasjonsordningene som ikke er tilstrekkelige gode til å avverge faren for liv og helse.

Det er særlig situasjonen i ambulansetjenesten ved Oslo universitetssykehus som er bekymringsfullt.

- Beklagelig

YS-leder Tore Eugen Kvalheim mener det er beklagelig at streiken avbrytes av tvungen lønnsnemnd.

- Det er arbeidsgivers ansvar å søke om og ta i bruk dispensasjoner som gis, sier Kvalheim.

Han understreker at de streikende forbundene har tatt hensyn til liv og helse i både streikeuttak og innvilgning av dispensasjoner.

- Innsatsen til de streikende har vist at det er stor vilje blant YS-medlemmene til å kjempe for kravet om lik lønn i offentlig sektor, legger YS-lederen til.

Det var 29. juni at YS-forbundene Delta og Parat, som organiserer helsearbeidere, gikk til streik etter at forhandlingene med arbeidsgiverorganisasjonen Spekter brøt sammen.

Konfliktens kjerne er at helsearbeidere med tilleggsutdannelse, såkalt parademic, krever status som høyskoleutdannet og dermed har krav på et tillegg rundt 7500 kroner. De to andre hovedsammenslutningene i helsesektoren, Unio og LO, godtok det oppgjøret som lå på bordet i slutten av juni.

Nettavisen kommer med mer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.