Sykepleierforbundet brukte bistandspenger på jubileumsfeiring

Her spiller trommekorpset i Spikersuppa i anledning Sykepleierforbundets hundreårsmarkering i 2012.

Her spiller trommekorpset i Spikersuppa i anledning Sykepleierforbundets hundreårsmarkering i 2012. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)

Bistandspengene ble brukt til å hente afrikanske sykepleiere til jubileumsfeiring i Norge.

Norsk Sykepleierforbund har måttet betale tilbake over 200.000 kroner til Norad.

Pengene var bevilget av Norad til utviklingstiltak i sykepleierorganisasjoner i Afrika, men ble brukt til å betale flybilletter og hotellopphold i Oslo for afrikanske sykepleierne som var invitert til å være med på feiringen av 100-årsjubileet, skriver VG ifølge NTB.

Leder i kontrollenheten i Utenriksdepartementet, Arne Sannes Bjørnstad, mener at forbundet burde ha skjønt at bistandspengene ikke kunne benyttes på denne måten.

– Ja, det burde de absolutt forstått. Dette er bistandsmidler som skulle brukes til utvikling i Afrika, sier Bjørnstad. Saken ble oppdaget ved en gjennomgang av sykepleierforbundets rapporter om bruken av bistandsmidlene.

Norges Sykepleierforbund mener de handlet i god tro.

– Vi mente reisen til Norge kunne defineres som en del av organisasjonsutviklingen, og at vi kunne ta dem til Norge for at de skulle få erfaringsutveksling. Vi tar til etterretning at Norad mener noe annet, sier administrasjonssjef Pål Rønnevik i Norsk Sykepleierforbund. (NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.