NA24.no

Sykmeldt «Vennebyen»-gründer saksøker eget selskap

Vennebyen-gründer Carl Christian Hamre har tatt første skritt mot en arbeidsrettsak mot Creacon.
Vennebyen-gründer Carl Christian Hamre har tatt første skritt mot en arbeidsrettsak mot Creacon. Foto: Emil Weatherhead Breistein (Bergensavisen)
Sist oppdatert:
«Vennebyen»-gründer Carl Christian Hamre har tatt ut søksmål mot Creacon.

Den bergenske politimannen Carl Christian Hamre utviklet «Vennebyen» fra godnatthistorier for barna til en suksessrik animasjonsserie, skriver Vest24.

Han bygde opp Creacon Entertainment fra grunnen av, og er deleier i selskapet der han har jobbet som kreativ leder det siste året.

Nå er gründeren sykmeldt, og har tatt ut stevning mot Creacon Entertainment, Creacon Productions og morselskapet Creacon International Holding for usaklig oppsigelse. Det er første skritt i en arbeidsrettssak.

Vil redusere kostnader
– Oppsigelsen av Carl Christian Hamre har etter vår oppfatning skjedd etter Arbeidsmiljølovens regler. Vi konstaterer at Hamre har et annet syn på det, og det får avklares i rettsprosessen han har startet. Vi synes det er trist at det er nødvendig, sier styreleder Bjørn Østbø i Creacon Entertainment, Creacon International Holding og Creacon Productions.

– Hvorfor ble Carl Christian Hamre oppsagt?

– Eierne og långiverne har investert opp mot 190 millioner kroner i Creacon, så langt uten avkastning. Selskapets styre fant det nødvendig med en strategiendring i flere trinn, og en bemanningsreduksjon fra 40 til fem ansatte over den siste to års perioden. I den siste nedbemanningsrunden ble Carl Christian Hamre sagt opp, og det begrunnes med behovet for å redusere kostnader, svarer Creacon-styrelederen.

– Hamre er også opphavsmann til Vennebyen, har eierandeler og sitter i styret i morselskapet, og mottar royalties for Vennebyen. Han har hatt millionlønn i selskapet og tidligere vært daglig leder, og hatt muligheten til å bygge det opp, så langt uten avkastning for eierne, sier Bjørn Østbø.

– Vi har også hatt noe uenighet med Carl Christian Hamre i forhold til enkeltheter i lisensavtalen om Vennebyen-rettighetene. Det har ikke noe med oppsigelsen å gjøre, hevder styreleder.

- Andre motiver
Carl Christian Hamre er sykmeldt, men svarer på styreleders uttalelser gjennom sin advokat.

– Vi mener at det er andre motiver for denne oppsigelsen enn dårlig økonomi, sier Hamres advokat Stig Åkenes Johnsen i advokatfirmaet Kyrre.

– Vi mener det er knyttet til en tvist med selskapets investorer om lisensrettigheter, hevder advokat Johnsen. Han mener de har gode beviser for at oppsigelsen er usaklig.

Satset alt
Tidligere har Carl Christian Hamre pantsatt huset og tatt opp lån for å realisere Vennebyen-eventyret. Han sa nei til noen samarbeidspartnere før TV 2, Disney, leketøysprodusenten TSI og Turner Broadcasting System kom på banen.

– For meg var det viktig at Vennebyen ikke skulle bli tømt for det verdifulle innholdet. Serien skal formidle gode verdier, sa han i et intervju med Dagen.

Med Creacon satte Hamre også opp Europas største familieshow i Åsane, «Mysteriet i Venneskogen», i 2012.

De to siste årene har ikke Carl Christian Hamre frontet Vennebyen som før. Harold Sletten og senere Linda Vabø tok over som daglig leder. Da Creacon annonserte samarbeid med Fyllingsdalen Teater om en Vennebyen-oppsetning, var mannen som har fått Bergen kommunes etablererpris ikke til stede.

Underskudd
Investorene Rolf Tore Andersen og Jan Olav Jørgensen eier 64,5 prosent av morselskapet Creacon International Holding gjennom firmaet Ta Tolv. Vennebyen-skaper Carl Christian Hamre har bare en mindre eierandel. Han leder Creacon Holding som eier 16 prosent av Creacon International Holding.

Til tross for at Vennebyen-serien er solgt til nesten 190 land, har Creacon Entertainment slitt med underskudd de siste årene. De store inntektene ligger i merchandise, ikke i TV-rettigheter. I fjor måtte de si opp flere ansatte.

Creacon Entertainment hadde et underskudd før skatt på 30 millioner kroner i 2013 mot 29,4 millioner året før. Morselskapet Creacon International Holdings underskudd i fjor før skatt var på 5 millioner kroner.

– Vi har bygget opp selskapet over flere år og hatt store investeringer, så det har vært en planlagt oppbyggingsfase og et planlagt underskudd. Det er langsiktige investeringer som skal svare seg over tid, sa daglig leder Linda Vabø i Creacon-selskapene til BA tidligere i år.

Korrupsjonssiktelse
Creacon har heller ikke fått realisert Vennebyen-filmen de planla, eller et Vennebyen-lekeland.

Nå kan det bli arbeidsrettssak mellom gründeren og Vennebyen-selskapet. Det er ikke første gang det har vært mørke skyer over Creacon. Høyres bystyrerepresentant Jan Sverre Stray, som er deleier i Creacon, og to forretningsmenn fra Åsane ble siktet for korrupsjon i fjor. Saken ligger hos statsadvokaten.

Les flere saker i Vest24


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere