Sylvia skyter inn 6,5 mrd. i Telenor

Foto: Berit Almendingen/Nettavisen

Telegiganten får støtte av regjeringen i milliardoppkjøpet av et indisk selskap som ble opprettet i 2007.

29.10.08 11:20

I dag ble det kjent at Telenor skal bruke 1,07 milliarder dollar til å kjøpe 60 prosent av det indiske selskapet Unitech Wireless.

NA24 - din næringslivsavis

Som en følge av dette oppkjøpet må Telenor hente 12 milliarder i en fortrinnsrettsemisjon i løpet av første kvartal 2009.

Sylvia støtter
I en melding fremkommer det at Nærings- og handelsdepartementet, som er største eier i Telenor, har sagt seg villig til å stille opp med friske penger for å sikre finansieringen til Telenor.

- Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad har uttalt seg positivt til at regjeringen under visse forutsetninger er innstilt på å fremme en proposisjon for Stortinget om at staten tegner seg for sin forholdsmessige andel av en fortrinnsrettsemisjon, skrives det i meldingen.

- Industriell utvikling av Telenor
- Regjeringen stiller seg positiv til en fortrinnsrettsemisjon i forbindelse med Telenors investeringer i Unitech Wireless i India, sier nærings- og handelsminister Sylvia Brustad i en pressemelding.

- Statens hovedmål med eierskapet i Telenor er å bidra til en god langsiktig industriell utvikling av selskapet, noe som også fremkommer i Eierskapsmeldingen fra desember 2006. På denne bakgrunn, og som en stor og langsiktig eier i Telenor, er vi positive til å delta med vår forholdsmessige andel, sier nærings- og handelsministeren.

De forbeholdene som blir tatt av regjeringen blir beskrevet som formelle forbehold, og inkluderer blant annet et forbehold om at Telenors styre anbefaler emisjonen, at Stortinget samtykker, at emisjonen skjer som en ordinær fortrinnsrettet emisjon med en øvre grense på 12 milliarder kroner og at emisjonsvilkårene er akseptable og markedsmessige.

- Viktig gjennombrudd
Oppkjøpet verdsetter Unitech Wireless til nærmere 1,8 milliarder dollar

- Å få innpass i verdens nest største mobilmarked er et viktig gjennombrudd for Telenor, sier konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i Telenor i en kommentar.

- Etablering i det indiske mobilmarkedet gir Telenor en enestående mulighet til å forsterke konsernets posisjon som en av de ledende operatørene i nye markeder. Vi vil kunne delta i utviklingen av og veksten i et av verdens raskest voksende markeder innen telekommunikasjon.

Ferskt selskap
Unitech Wireless er et forholdsvis ferskt selskap som ble etablert i 2007 og har foreløpig rekruttert flere enn 250 medarbeidere. Ifølge Telenor har kun 26 prosent av Indias milliardbefolkning foreløpig mobiltelefon, og potensialet er dermed stort. India opplever allerede sterk økning i antall nye mobilkunder, med en månedlig vekst i 2008 på rundt 8 millioner.

Den planlagte egenkapitaltilførselen i Unitech Wireless vil bli gjort av Telenor Asia Pte. Ltd. i fire etapper og avsluttes før utgangen av september 2009. Investeringen vil bli finansiert ved eksisterende trekkfasiliteter og/eller utstedelse av kortsiktige pengemarkedssertifikater.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag