Synsk same skaper aksjefest

Foto: (North Energy)

Har fått folk i nord til å gå mann av huse.

04.02.12 21:32

En samisk sjaman skal ha kommet frem til at den neste brønnen som det børsnoterte selskapet North Energy borer kommer til å bli et funn, ifølge Altaposten.

- Sjamanen kjenner jeg ikke til. Jeg kjenner heller ikke hans metodikk og analytiske redskaper. Man skal ikke ta avstand fra noe man ikke forstår. Dersom sjamanen spår riktig på de fem neste brønnene våre må jeg nødvendigvis undersøke saken nærmere, forteller Karlstrøm til NA24.

Dette skal ha ført til at selskapet har fått mange nye aksjonærer.

- Vi har fått mange nye aksjonærer i Finnmark og Nord-Norge den siste tiden, men hvor mange vi har i Kautokeino vet jeg ikke. Vi tror det kan være over 140 millioner fat med olje i Storebjørn. Vi eier 15 prosent av prospektet, det vil si 21 millioner fat. Om det ikke blir et oljeeventyr i nord blir i det minste North Energy mye sterkere og mye mere verdt etterpå, sier direktør Erik Karlstrøm i North Energy til NA24.

- Som tivoli
Så langt i år er selskapet en av de største vinnerne på Oslo Børs med en oppgang på hele 46.5 prosent. Fredag stiger aksjen nye 1,22 prosent og markedsverdien er nå på 313 millioner kroner.

Karlstrøm sier at det er moro å være North-sjef om dagen.

- Det har alltid vært gøy å være North-sjef, selv om noen av dagene arter seg som dager på tivoli etter at du har vunnet 18 timer i berg-og dalbanen. I bunnen av dette selskapet finnes likevel en stødigere strategi enn det jeg oppfatter hos mange av våre konkurrenter. Nå har vi fire brønner på rekke og rad. Alle har høye funnsannsynligheter og ligger nært infrastruktur med plass til ny produksjon, sier han.

Tror oppturen fortsetter
Han tror heller ikke at det vil bli noen nedtur med det første.

- Jeg tror både oljeprisen og børsen vil stige i 2012. Det vil sikkert være uro i Europa fremover, men Europa representerer ikke lenger en så stor del av verdensøkonomien som det gjorde i det forrige århundret. Det er utviklingen i blant annet. Kina og India som driver oljeprisen og dermed børsen i Norge. Utviklingen her og i Sør-Amerika lover godt for lykkelandet Norge, forteller direktøren til NA24.

Med det første ser det i hvert fall ut til at han har rett.

Sterke USA-tall
Første fredag hver måned klokken 14.30 slipper amerikanske myndigheter sin omfattende arbeidsmarkedsrapport. Rapporten som viser sysselsettingen utenfor jordbruket er betegnet som verdens viktigste makrotall. Denne viser tilstanden i det amerikanske arbeidsmarkedet måneden før, og følges med argusøyne i alle verdens finansmarkeder.

Tallene for januar viser en økning i sysselsettingen på 243.000, noe som er en forbedring fra måneden før der fasiten viste 203.000. Dette var sterkere enn hva de fleste så for seg på forhånd, men tross oppgangen er det fortsatt mye å gå på. Siden finanskrisen slo inn med full styrke i 2008 har det forsvunnet mer enn seks millioner arbeidsplasser i USA.

Og den amerikanske økonomien trenger minst 125.000 bare for å holde tritt med befolkningsveksten, men for at ledighetsraten faktisk skal falle må det skapes mer enn dobbelt så mange som dette.

Ledigheten faller
Samtidig falt ledighetsraten fra 8,5 prosent til 8,3 prosent, en nedgang for femte måned på rad.Denne foretas imidlertid på en separat måling bestående av noen tusen telefonintervjuer hos husholdningene, hvor blant annet ledige som gir opp å søke etter ledige jobber utelukkes fra statistikken. Dermed finnes det i tillegg til den offisielle ledigheten også en del skjult ledighet.

Timelønningene steg med 0,2 prosent fra desember til januar. Lønnsveksten i desember ble nedrevidert fra 0,2 til 0,1 prosent. Lønnsveksten var 1,9 prosent år mot år i januar.

- Sterke jobbtall, med betydelig vekst i sysselsettingen og den laveste ledighetsraten siden februar 2009. Positivt at nedgangen i ledighet denne gangen kom i kombinasjon med en sterk oppgang i arbeidsstyrken. Tallene svekker sannsynligheten for at Fed (sentralbanken) setter i gang med nok en runde med kvantitative lettelser i vår, melder DnB Markets.

Børsfesten fortsetter
Verdens børser har startet 2012 usedvanlig sterkt.

Januar var den beste måneden for investorene på Oslo Børs på hele 18 år. I USA la børsene lagt bak seg den beste januarmåneden på 15 år.

Og trenden fortsetter etter at tallene kom fredag.

Hovedindeksen på Oslo Børs stiger med 0,38 prosent til 406,63 poeng og har så langt steget med 5,63 prosent i år.

Her kan du følge utviklingen på Oslo Børs

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag