NA24.no

Syriza-medlemmer avviser euroavtale

Alexis Tsipras søker støtte til avtalen med kreditorene i den greske nasjonalforsamlingen.
Alexis Tsipras søker støtte til avtalen med kreditorene i den greske nasjonalforsamlingen. Foto: Francois Lenoir (Reuters)
Sist oppdatert:
Statsminister Alexis Tsipras søker støtte hos de folkevalgte til en avtale han selv ikke tror på. Det kan få konsekvenser for hans politiske framtid.

Over 100 medlemmer i Syrizas sentralkomité avviser avtalen med eurosonen.

I alt 109 av 201 medlemmer har ifølge avisen Kathimerini gitt sin tilslutning til protesten mot avtalen som etter planen skal vedtas i nasjonalforsamlingen i Aten onsdag.

Sentralkomiteens medlemmer kaller avtalen et kupp som viser at europeiske lederes mål er å utradere dem som ser for seg en annen løsning enn «ekstrem innstrammingspolitikk».

– Et kupp som går direkte mot enhver form for demokrati og folkelig suverenitet, heter det i protesten som nyhetsbyrået AP siterer fra.

Statsminister Alexis Tsipras trenger støtte fra opposisjon for å få vedtatt avtalen, som regjeringen håper skal bane vei for en ny lånepakke til en bunnskrapt statskasse.

Innad i det venstreorienterte regjeringspartiet Syriza er motstanden sterk på grunn av de omfattende reformene og privatiseringen som følger med avtalen.

Imot avtalen

LES OGSÅ: Tsipras: – Jeg tror ikke på innholdet i avtalen

– De fleste i Syriza er imot denne avtalen. Når det kommer til arbeidsliv og pensjoner er den verre enn de to foregående kriseavtalene, sier parlamentets visepresident Despoina Haralambidou til radiokanalen Vima.

Onsdag innledet også greske tjenestemenn og farmasøyter en 24 timer lang streik mot avtalen med EU.

Over hele landet stengte farmasøytene apotekene samtidig som offentlig ansatte demonstrerte i sentrum av Aten. De protesterte med bannere med påskriften «Avlys avtalen» og «Nei til EUs politikk, Den europeiske sentralbanken og Det internasjonale pengefondet». Bare noen tusen mennesker møtte opp, men andre protestmarsjer er planlagt utover dagen.

Streiken er den første store streiken i Hellas siden Syriza inntok regjeringskontorene i januar, og politiet skjerper vaktholdet i frykt for ulovlige aksjoner og demonstrasjoner.

Over 70 prosent av den greske befolkningen ønsker at Hellas godtar avtalen, viser en meningsmåling som ble publisert tirsdag.

Reformer

Skal Hellas' tredje låneprogram siden 2010 bli noe av, må de folkevalgte også vedta de første reformene onsdag. I alt skal tiltak verdt 4,5 milliarder euro innen moms- og pensjonsreform opp til avstemning.

Tsipras gikk med på vilkårene etter tidligere å ha kalt kreditorenes krav både absurde og nedverdigende. Og han tror fortsatt ikke på planen, selv om han lover å gjennomføre den.

– Jeg tar på meg ansvaret for en tekst jeg ikke tror på, men som jeg skrev under for å unngå katastrofe for landet og bankkollaps, sier Tsipras i et intervju med den greske TV-kanalen ERT.

LES OGSÅ: Varoufakis: – Avtalen er en ny Versailles-traktat

Kjempet

Statsminister Tsipras sier han kjempet for å unngå kutt i lønn og pensjonsordninger, og bedyrer at avtalen er bedre for Hellas enn tidligere forslag. Selv om ekspertene ikke er i tvil om at han måtte gå med på hardere vilkår enn dem grekerne sa nei til i en folkeavstemning.

– Jeg skal ikke stikke av fra dette ansvaret, og jeg vil forsøke å gjennomføre disse reformene over en fireårsperiode, sier Tsipras.

– Nå vil jeg gjøre alt jeg kan for å holde Syriza samlet.

Store problemer

Avstemningen i nasjonalforsamlingen skjer dagen etter at IMF varslet at Hellas trenger lettelser i landets enorme gjeldsbyrde som overgår det de andre eurolandene så langt har vært villige til å gi.

Den greske økonomien er fortsatt nær kollaps og trenger umiddelbare lån for å holde seg flytende til en ny lånepakke er på plass. Allerede mandag trenger statskassa 7 milliarder euro for å dekke inn lån og utgifter.

Samtidig holder greske banker fortsatt stengt i påvente av en løsning.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere